niedziela, 15 czerwca 2014

Zapiekanka ziemniaczana Dauphinoise z kalafiorem

        Może powinnam napisać wariacje na temat ziemniaków Dauphinoise, które zobaczyłam ostatnio u Marry Berry w „klasycznej” wersji. Kalafior i jajka nie są tutaj standardem. Dostałam ogromnego kalafiora w prezencie J, a jajka dodałam w „zastępstwie” za tradycyjną śmietanę i mleko. Użyłam bowiem śmietanki i mleka sojowego, ale oczywiście oryginalnie powinna być zwykła śmietana. Każdy może więc wybrać wersję odpowiednią dla siebie.

ziemniaki Dauphinoise

ziemniaki Dauphinoise

ziemniaki Dauphinoise

Składniki:
  • 700 g obranych ziemniaków,
  • 1 kalafior (średni, mój olbrzym posłużyłby na co najmniej 3 porcje),
  • 2 jajka,
  • 100 ml śmietanki (u mnie sojowej),
  • 200 ml mleka(u mnie sojowego),
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku,
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej.
  • masło do wysmarowania naczynia.

Przygotowanie:

Kalafiora myjemy i rozdzielamy na małe różyczki. Ziemniaki kroimy na cieniutkie plasterki przy pomocy szatkownicy lub w malakserze. Śmietankę i mleko roztrzepujemy z jajkami, odrobiną soli, gałką muszkatołową i koperkiem. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem. Na dnie układamy warstwę ziemniaków (ok. 1/3). Oprószamy ją solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Zalewamy jajkami z mlekiem (też ok. 1/3). Kolejna warstwa to różyczki kalafiora, które również posypujemy przyprawami i zalewamy. Na wierzchu układamy warstwę ziemniaków. Ostatni raz przyprawiamy i polewamy. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 °C piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut. Na ostanie 15 minut zdejmujemy folię tak, żeby ziemniaki się przypiekły. Podajemy jako osobne danie lub do mięsa, czy ryby. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)