piątek, 28 lutego 2014

Paella Marinera z homarem i krewetkami

       Pomysł na paellę przywiozłam z Hiszpanii. Widziałam tam wiele wersji tego dania z różnymi składnikami i dodatkami. Przygotowałam paellę z krewetkami i homarem – jeszcze kilka dni temu świeże owoce morza były na wyciągnięcie ręki, teraz musiał wystarczyć homar mrożony. Ale uzyskany smak nie jest gorszy niż w Hiszpanii J

paella marinera


homar


Składniki:
  • 250 g ryżu okrągłego/do risotto,
  • pokrojone mięso z 1 homara (u mnie mrożonego, obgotowanego),
  • 300 g obgotowanych krewetek (obranych, z zostawionymi "ogonkami"),
  • 1 puszka pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (u mnie wędzonej),
  • szczypta kurkumy,
  • odrobina szafranu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta skórki otartej z cytryny,
  • 1 szkl. wody lub bulionu rybnego,
  • olej do smażenia.


paella marinera


Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Krótko przesmażamy na oleju, na zwykłej patelni lub specjalnej do paelli. Dodajemy ryż i smażymy kilka minut aż stanie się „szklisty”. Wtedy wlewamy pomidory wraz z sosem. Dodajemy kurkumę, szafran, sól, pieprz, skórkę cytryny. Dusimy do miękkości ryżu (ja lubię ryż al dente). Podczas gotowania dolewamy wodę, może być potrzebna więcej niż jedna szklanka. Jeszcze lepiej zastąpić wodę bulionem rybnym. Ponieważ krewetki i homar nie były surowe, to wymagały jedynie podgrzania. Dodałam je więc pod sam koniec duszenia wraz z papryką wędzoną. Podajemy z cytryną. Homara z powodzeniem możemy zastąpić innymi owocami morza np. małżami lub ośmiorniczkami (lub mieszanką owoców morza), bądź kawałkami dowolnej ryby morskiej. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)