Strony

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Pieczona rolada / roladki z indyka, z omletem, fetą i brokułami

      Rolada / roladki z omletem pierwszy raz jadłam u znajomej. Są pyszne, więc postanowiłam je lekko urozmaicić i przygotować moją wersję. Dodałam fetę i brokuły. Wyszły bardzo dobre. Omlet dodaje mięsu (szczególnie z indyka) lekkości i miękkości.

roladki z omletem

roladki z omletem

roladki z omletem

Składniki:
  • 120 g różyczek brokułów,
  • 140 g sera typu feta,
  • 400 g sznycli z piersi indyka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki śmietany 18 %,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • woda i sól do ugotowania brokułów,
  • olej do smażenia i wysmarowania folii aluminiowej.

Przygotowanie:

Jajka ubijamy mikserem z solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i ponownie miksujemy. Omlet smażymy kilka minut z obu stron, na średniej patelni z małą ilością oleju. Odstawiamy. Brokuły gotujemy 5 – 7 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie kroimy w kostkę, podobnie jak fetę. Przyprawiamy pieprzem. Mieszamy razem. Sznycle z indyka lekko rozbijamy tłuczkiem. Lekko oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Układamy na kształt omletu, na folii aluminiowej delikatnie posmarowanej olejem. Na wierzch kładziemy omlet oraz masę brokułową. Zwijamy w roladę. Owijając jednocześnie folią. Zapiekamy w rozgrzanym do 200 ° C piekarniku, przez 30 minut. Następnie odchylamy folię i pieczemy jeszcze 10 minut. Roladę podajemy do obiadu, pokrojoną w plasterki. Smacznego!

Syrop z mniszka i stokrotek

    Jedni przygotowują wiosną syrop ze stokrotek, inni z mniszka lekarskiego. Ja miałam i mniszka i stokrotki, i nie mogłam się zdecydować, więc pomieszałam. J Tak powstał syrop „dwa razy zdrowszy”. Dobry na wzmocnienie układu odpornościowego, obniżający poziom cholesterolu, działający moczopędnie, przeciwkaszlowo, wspomagający przemianę materii i kto wie co jeszcze… Polecam!


syrop z mniszka i stokrotek

syrop z mniszka i stokrotek

niedziela, 27 kwietnia 2014

Ciasto stracciatella w słoiku

      Ciasto stracciatella jest delikatne, wilgotne, z lekką nutką czekolady, a przygotowane w słoiku możemy wszędzie ze sobą - na wyjazd lub piknik. Doskonale też nadaje się na prezent. Można je dłużej przechowywać. „Polewa” śmietankowa nadaje mu lekkości.J Inspiracją był dla mnie przepis z książki „Kuchen im Glas”, ale zmodyfikowałam go według swojego uznania.

ciasto w słoiku

ciasto w słoiku

ciasto w słoiku


Składniki (na 4 słoiki o pojemności 290 ml każdy):
  • 180 g mąki,
  • 80 g gorzkiej czekolady,
  • 80 g sera białego mielonego,
  • 80 g miękkiego masła,
  • 120 g cukru,
  • 2 jajka,
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • olej do wysmarowania słoików.

Dodatkowo:
  • 200 g śmietanki 22 %,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Opcjonalnie: truskawki i wiórki czekoladowe do podania.

ciasto w słoiku

ciasto w słoiku

Przygotowanie:

Masło ubijamy z cukrem, serem białym i aromatem waniliowym. Stopniowo dodajemy jajka, cały czas miksując. Dosypujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszamy. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. Słoiki smarujemy olejem. Napełniamy masą do 2/3  ich wysokości. Pieczemy w rozgrzanym do 175 ° C piekarniku, przez  30 - 35 minut. Śmietankę mieszamy z pudrem. Nakładamy na wierzch ciasta, do każdego słoika. Obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Podajemy bezpośrednio w słoiku lub wyjmujemy z niego przed podaniem. Można udekorować wiórkami czekoladowymi i truskawkami. Bezpośrednio po upieczeniu można też szczelnie zamknąć słoik. Takie ciasto można przechowywać podobno nawet do 6 miesięcy i pozostaje dobre i smaczne. Ale wtedy należałoby zrezygnować z warstwy śmietankowej. Ciężko mi sobie wyobrazić tak długi czas przechowywania ciasta, ale drugiej strony to taki rodzaj pasteryzacji w słoiku, więc kto wie... Smacznego! 

Ciasto stracciatella idealnie pasuje do kawy, więc bierze udział w akcji:

Przepis na chwilę kawowej przyjemności

piątek, 25 kwietnia 2014

Roladki z łososiem wędzonym i serkiem

    Miałam łososia wędzonego, nadwyżkę sera białego i chwilę czasu w przerwie pomiędzy innymi działaniami w kuchni – i tak powstały roladki J

roladki z łososiem

roladki z łososiem

Składniki:
  • 100 g łososia wędzonego,
  • 200 g sera białego,
  • 30 g serka mascarpone,
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

wtorek, 22 kwietnia 2014

Surówka z marchewki z ananasem i fiołkami

      Pytanie, czy wypada podawać przepis na coś tak banalnego jak surówka z marchewki, niech pozostanie bez odpowiedzi. Zdobyłam tak urocze fiołki, że surówka z nimi sama wepchała mi się przed obiektyw.J  Nie było więc wyjścia. U mnie surówka z marchewki tylko i wyłącznie "na słodko", tym razem z ananasem.

surówka z marchewki z ananasem

surówka z marchewki z ananasem

surówka z marchewki z ananasem i fiołkami


Składniki:
  • 4 duże marchewki,
  • 2 duże i grube plastry świeżego ananasa (lub z puszki),
  • ½ szklanki soku z ananasa,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • łyżka kwiatków fiołka ogrodowego.

poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Sernik ananasowy z kwiatami, na biszkopcie

      Sernik ananasowy z kwiatami z plasterków ananasa, które mnie urzekły od pierwszego wejrzenia, np. tuNowością u mnie jest biszkoptowy spód, podejrzany u sąsiadki. Spód, który piecze się na wierzchu. J

sernik ananasowy

sernik ananasowy

sernik ananasowy

Składniki (na tortownicę Ø 21 cm):
  • 320 g białego sera mielonego,
  • 150 g serka białego granulowanego,
  • 80 g serka mascarpone,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 60 g budyniu waniliowego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 70 g kandyzowanego ananasa (w kawałkach),
  • 2 łyżki syropu z ananasa,
  • odrobina masła do wysmarowania foremki.

Na wierzch czyli spód:
  • 1 jajko,
  • 2 białka,
  • 70 g cukru,
  • 75 g mąki tortowej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Opcjonalnie: lukier (1 szklanka cukru pudru + 3 łyżki soku z cytryny) oraz suszone plasterki ananasa (kwiatki) do dekoracji.

sernik ananasowy

sernik ananasowy

Przygotowanie:

Serek granulowany miksujemy na gładką masę. Dodajemy mascarpone i ser biały. Miksujemy, żeby masa była całkowicie gładka. Dodajemy żółtka, jajka, budyń, cukier i syrop z ananasa. Mieszamy. Na koniec wsypujemy kawałeczki ananasa. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Do piekarnika wkładamy na dół naczynie żaroodporne z wodą. Rozgrzewamy do 175 ° C. Wkładamy foremkę z sernikiem przykrytą folią aluminiową. Pieczemy 50 minut. Pod koniec tego czasu zdejmujemy folię. Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy żółtko, cukier i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksujemy. Z piekarnika wyjmujemy naczynie z wodą. Masę biszkoptową wylewamy na wierzch sernika i pieczemy jeszcze 15 minut. Można zwiększyć temperaturę do 180 ° C. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy ciasto na ok. 20 minut. Później wyjmujemy do wystygnięcia. Następnie odwracamy tak, żeby biszkopt stał się spodem. Można umieścić w lodówce do całkowitego schłodzenia. Na wierzch można zrobić lukier, mieszając puder z sokiem z cytryny oraz udekorować suszonym ananasem. Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji:

Przepis na chwilę kawowej przyjemności

niedziela, 20 kwietnia 2014

Sękacz - babka


      Domowy sękacz „chodził” za mną już od dawna. Atakował ze stron czasopism i ze zdjęć w internecie. Ale jakoś nie miałam odwagi…. Jednak niedawno zobaczyłam go tu i zawstydziłam się, że jeszcze nigdy go nie piekłam. Przejrzałam też rodzinne przepisy, trochę zmodyfikowałam i oto jest. Do kawy idealny.

sękacz - babka

sękacz - babka

sękacz - babka

sękacz - babka


Składniki:
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 200 g masła (miękkiego),
  • 5 jajek,
  • 160 g cukru,
  • 1 łyżka alkoholu,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • 50 g orzechów laskowych,
  • szczypta soli,
  • masło i mąka do foremki.

Na lukier:
  • 1 filiżanka cukru pudru,
  • 1 ½ łyżki soku z limonki (lub cytryny).

Przygotowanie:

Orzechy podpiekamy chwilę na suchej patelni. Zawijamy w ściereczkę i „rozcieramy”, żeby pozbyć się skórek. Mielimy w malakserze lub kroimy (kawałki nie mają być bardzo drobne). Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy żółtka, cały czas mieszając / miksując. Dodajemy aromat, alkohol, orzechy oraz przesiane mąki. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Małą tortownicę lub formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Na dnie umieszczamy 2-3 łyżki ciasta. Jeśli ktoś jest bardziej cierpliwy, to można robić jeszcze cieńsze warstwy. Pieczemy w rozgrzanym do 200 °C piekarniku ok. 8-10 minut. Jeśli w piekarniku jest taka opcja, to najlepiej włączyć tylko "górę". Czas pieczenia jest uzależniony od piekarnika. Chodzi o to, żeby ciasto lekko się przyrumieniło. Foremkę wyjmujemy i nakładamy kolejną warstwę ciasta. Ponownie zapiekamy i tak postępujemy, aż do wyczerpania całej masy. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kilka minut. Następnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przygotowujemy lukier mieszając puder z sokiem z limonki. Polewamy sękacz. Smacznego!

Sękacz idealnie pasuje do akcji J :

Przepis na chwilę kawowej przyjemności

sobota, 19 kwietnia 2014

Schab gotowany w mleku

      Schab gotowany w mleku jest delikatny i pyszny. W porównaniu do pieczonego – bardziej soczysty. Może być podany na zimno jako wędlina lub na ciepło do obiadu.

schab gotowany w mleku

schab gotowany w mleku


Składniki:
  • 1,8 kg schabu bez kości,
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • sól, pieprz ziołowy, majeranek (ilość poniżej),
  • 4 listki laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 l mleka,
  • 1 l wody.

piątek, 18 kwietnia 2014

Domowa biała kiełbasa z indyka

      Nigdy w zasadzie nie przepadałam za białą kiełbasą…. Do teraz. Pierwszy raz zrobiłam białą kiełbasę sama, drobiową, a dokładnie z indyka. Wyszła bardzo dobra, chuda, dobra do żurku, pieczenia lub na grilla. Polecam!

biała kiełbasa

biała kiełbasa

biała kiełbasa

Składniki:
  • 1 kg piersi z indyka,
  • 1 kg podudzi z indyka (waga z kością),
  • 300 ml rosołu drobiowego,
  • 60 ml zimnej wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 ½ łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżeczka kolendry (rozgniecionych ziarenek),
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku,
  • 1 czubata łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego (rozgniecionych ziarenek),
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę),
  • ok. 1 ½ m solonych jelit,
  • woda do parzenia kiełbasy.

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Quiche / tarta z warzywami

      Quiche (kisz) na kruchym cieście, z dużą ilością warzyw można podać na obiad lub kolację. Ładnie wygląda i równie dobrze smakuje. Zainspirowały mnie kolorowe tarty warzywne, ale oczywiście „musiałam” zrobić moje” kruche ciasto, dodać ulubione warzywa i zmodyfikować ich ułożenie. J

quiche z warzywami

quiche z warzywami

Składniki (na naczynie Ø 24 cm):
  • 1 ½ szkl. przesianej mąki,
  • 110 g masła,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 2 żółtka
  • szczypta soli.

środa, 9 kwietnia 2014

Frittata makaronowa z salsą pomidorową

      Bardzo lubię różnego rodzaju omlety z dodatkami. Żeby omlet był bardziej pożywny można dodać do niego również makaron. Może on być wtedy daniem obiadowym. Podany z salsą pomidorową smakuje wyśmienicie.


frittata makaronowa

frittata makaronowa

frittata makaronowa

frittata makaronowa

Składniki:
  • 120 g makaronu spaghetti – użyłam makaronu Malma,
  • 4 jajka,
  • ¼ papryki czerwonej,
  • ¼ papryki żółtej,
  • 1 mała cebula,
  • 4 pieczarki,
  • 4 plasterki szynki,
  • 4 łyżki mleka,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • olej do smażenia,
  • woda i sól do ugotowania makaronu.

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Zapiekanka makaronowa z indykiem i mozzarellą

     Zapiekanka makaronowa, czyli trochę inna wersja makaronu z sosem. Zaletą jest to, że makaronu nie trzeba wcześniej gotować. Użyłam mięsa z indyka, więc jest to może nieco bardziej dietetyczna wersja. J


zapiekanka makaronowa

zapiekanka makaronowa

zapiekanka makaronowa

zapiekanka makaronowa


Składniki:
  • 250 g makaronu kolanka – użyłam „chifferi rigati” Malmy,
  • 200 g pieczarek,
  • 450 g mięsa z indyka,
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g),
  • ½ szklanki wody,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 8 zgniecionych ziarenek kolendry,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 kulka mozzarelli (125 g),
  • olej do smażenia.

niedziela, 6 kwietnia 2014

Szarlotka z bułki lub chleba

    Po bardzo pozytywnych doświadczeniach z puddingiem z chleba pomyślałam sobie, że bułka mogłaby być również doskonałą „podstawą” szarlotki. Nie pomyliłam się. Smak bułki nie jest wyczuwalny, a ciasto wyszło pyszne. Jeśli ktoś nie wie, to nie domyśli się, że to zwykła bułka. Można przy tym wykorzystać lekko czerstwe pieczywo, jeśli mamy jego nadwyżki.


szarlotka z bułki

szarlotka z bułki

szarlotka z bułki

szarlotka z bułki


Składniki (na tortownicę Ø 18 – 20 cm):
  • 350 g bułki (myślę, że „biały” lub tostowy chleb też będą dobre),
  • 50 g roztopionego masła,
  • 2 jajka,
  • garść rodzynek,
  • 4 łyżki cukru + ew. dodatkowy cukier do posłodzenia jabłek,
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu,
  • 300 ml mleka,
  • 500 g jabłek (waga po obraniu i pokrojeniu),
  • masło do wysmarowania formy.

Opcjonalnie do podania: cukier puder, bita śmietana, lody lub jogurt.


środa, 2 kwietnia 2014

Pieczone gofry orzechowe, bez mąki

     Orzechy bardzo często potrafią z powodzeniem zastąpić mąkę, a na pewno są od niej zdrowsze. Obniżają poziom cholesterolu, są źródłem antyoksydantów, witamin. I wbrew pozorom mogą nawet sprzyjać odchudzaniu. Podnoszą poziom serotoniny, dzięki czemu zmniejsza się apetyt. Polecam więc „odchudzające” gofry orzechowe, bez mąki. J


gofry bez mąki

gofry bez mąki

gofry bez mąki

Składniki (na 3 gofry):
  • 180 g mielonych orzechów (u mnie mieszanka włoskich, laskowych i nerkowca),
  • 1 jajko,
  • 50 ml mleka,
  • 15 ml oleju rzepakowego,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • szczypta soli.
Dodatkowo na wierzch, do wyboru: jogurt naturalny, ulubione owoce, orzechy.

wtorek, 1 kwietnia 2014

Jajka z łososiem w galarecie

    Czego to ludzie nie włożą do galarety… Mogą być ryby, mięso, wędlina, warzywa w galarecie. To niech będą i jajka. Na Wielkanoc jak znalazł, a trochę mniej „zwyczajnie”.

jajka w galarecie


jajka w galarecie

jajka w galarecie

jajka w galarecie

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 jajko na twardo – użyłam Farmio,
  • ok. 200 ml rosołu drobiowego  (w zależności od wielkości miseczek),
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • ½ pokrojonego w kostkę pomidora,
  • 50 g łososia wędzonego na ciepło,
  • 1 mała puszka kukurydzy (140 g),
  • listki do dekoracji np. roszponki, bazylii lub mięty.