Strony

środa, 9 kwietnia 2014

Frittata makaronowa z salsą pomidorową

      Bardzo lubię różnego rodzaju omlety z dodatkami. Żeby omlet był bardziej pożywny można dodać do niego również makaron. Może on być wtedy daniem obiadowym. Podany z salsą pomidorową smakuje wyśmienicie.


frittata makaronowa

frittata makaronowa

frittata makaronowa

frittata makaronowa

Składniki:
  • 120 g makaronu spaghetti – użyłam makaronu Malma,
  • 4 jajka,
  • ¼ papryki czerwonej,
  • ¼ papryki żółtej,
  • 1 mała cebula,
  • 4 pieczarki,
  • 4 plasterki szynki,
  • 4 łyżki mleka,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • olej do smażenia,
  • woda i sól do ugotowania makaronu.



Opcjonalnie: posiekana kolendra lub pietruszka do posypania.

Na salsę:
  • 1 duży pomidor,
  • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki lub kolendry,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • po szczypcie soli i chili.

Przygotowanie:

Nitki makaronu przełamujemy na pół i gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzamy na sitku. Paprykę, obrane pieczarki, cebulkę i szynkę kroimy w kostkę lub paseczki. Wszystko lekko podsmażamy na oleju. Jajka mieszamy z mlekiem i przyprawami. Najlepiej ubić mikserem. Dodajemy podsmażone wcześniej składniki oraz makaron. Mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smażymy z obu stron na złoty kolor, aż jajka będą ścięte. Na salsę kroimy pomidora w drobną kostkę, dodajemy przyprawy, sok z limonki oraz pietruszkę lub kolendrę. Frittatę podajemy na ciepło wraz z salsą. Można posypać posiekaną kolendrą. Smacznego!

Przepis bierze udział w konkursie „Malma – z miłości do makaronu”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)