poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Pieczona rolada / roladki z indyka, z omletem, fetą i brokułami

      Rolada / roladki z omletem pierwszy raz jadłam u znajomej. Są pyszne, więc postanowiłam je lekko urozmaicić i przygotować moją wersję. Dodałam fetę i brokuły. Wyszły bardzo dobre. Omlet dodaje mięsu (szczególnie z indyka) lekkości i miękkości.

roladki z omletem

roladki z omletem

roladki z omletem

Składniki:
  • 120 g różyczek brokułów,
  • 140 g sera typu feta,
  • 400 g sznycli z piersi indyka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki śmietany 18 %,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • woda i sól do ugotowania brokułów,
  • olej do smażenia i wysmarowania folii aluminiowej.

Przygotowanie:

Jajka ubijamy mikserem z solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i ponownie miksujemy. Omlet smażymy kilka minut z obu stron, na średniej patelni z małą ilością oleju. Odstawiamy. Brokuły gotujemy 5 – 7 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie kroimy w kostkę, podobnie jak fetę. Przyprawiamy pieprzem. Mieszamy razem. Sznycle z indyka lekko rozbijamy tłuczkiem. Lekko oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Układamy na kształt omletu, na folii aluminiowej delikatnie posmarowanej olejem. Na wierzch kładziemy omlet oraz masę brokułową. Zwijamy w roladę. Owijając jednocześnie folią. Zapiekamy w rozgrzanym do 200 ° C piekarniku, przez 30 minut. Następnie odchylamy folię i pieczemy jeszcze 10 minut. Roladę podajemy do obiadu, pokrojoną w plasterki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)