Pieczone mleko to specjalność rosyjska. Podobno tylko tam jest znane. Ma
słodkawy, lekko karmelowy smak i jest dość gęste. Może być napojem, albo można
wykorzystać je do zrobienia kefiru, budyniu lub innych deserów, którym nadaje charakterystyczny smak. Moja propozycja deseru: galaretka czekoladowa z mleka pieczonego.
Do
przygotowania mleka pieczonego jest potrzebne jedynie mleko i duuuuużo
cierpliwości. J Ja użyłam 1 litra tłustego mleka. Mleko
zagotowujemy w garnku. Następnie przelewamy do naczynia żaroodpornego, a
najlepiej glinianego i przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 95°C i "pieczemy" ok. 5 godzin
do uzyskania beżowego / karmelowego koloru. Gdy na wierzchu pojawi się piana,
należy ją „utopić” w reszcie mleka (nie mieszając). Trzeba kontrolować, żeby
mleko się mocno nie gotowało, tylko „podgrzewało”. Można też przygotować mleko
na kuchence, ale tego sposobu jeszcze nie wypróbowałam.
Intrygujące :) Musi smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuń