Strony

środa, 15 stycznia 2014

Fioletowe makaroniki z lawendowym kremem

Francuskie makaroniki - słodkie, urocze, małe, kolorowe ciasteczka. Kojarzą mi się  bardziej z przyjęciem dla lalek niż „dorosłą” cukiernią. Fioletowy to jeden z moich ulubionych kolorów, lawenda jeden z ulubionych zapachów - nie pozostaje nic innego, tylko zrobić fioletowe makaroniki z kremem o smaku lawendowym J.

makaroniki z kremem lawendowym

Składniki na makaroniki (na ok. 12-15 sztuk):

  • 80 g mielonych migdałów,
  • 3 białka,
  • 40 g cukru drobnego,
  • 150 g cukru pudru,
  • odrobina fioletowego barwnika spożywczego (wg uznania),
  • szczypta soli.


Składniki na krem:

  • 150 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • ½ szklanki śmietany 30 %,
  • 1 łyżeczka olejku lawendowego spożywczego (u mnie własnej roboty),
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 łyżki zmielonych migdałów,
  • odrobina fioletowego barwnika spożywczego.

makaroniki z kremem lawendowym

makaroniki z kremem lawendowym

Przygotowanie:

Wiele osób używa białek „odstanych”, czyli trzymanych dzień lub dwa w temperaturze pokojowej. Ja tym razem nie miałam tyle cierpliwości - wystawiłam białka z lodówki rano, a makaroniki robiłam wieczorem. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Powoli dodajemy cukier i nadal ubijamy na sztywno. W trakcie ubijania dodajemy barwnik. Drobno zmielone migdały i puder przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy łyżką. Z gotowej masy formujemy makaroniki o wielkości ok. 2 – 3 cm, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie do pieczenia, lub na specjalnej „formie” do makaroników. Ja zrobiłam tym razem dwa rozmiary. Można użyć łyżki lub rękawa cukierniczego. Odstawiamy na ok. 30 – 45 minut tak, żeby na ciastkach powstała delikatna nieklejąca się warstewka. Rozgrzewamy piekarnik do 150 °C. Pieczemy ok. 10 minut – należy sprawdzać, czas pieczenia jest też uzależniony od wielkości ciastek, od piekarnika itd. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy krem. W miseczce umieszczamy mascarpone i ubijamy go z jedną łyżką cukru pudru. Dodajemy sok z cytryny, olejek lawendowy, barwnik oraz migdały. Oddzielnie ubijamy śmietankę z drugą łyżką pudru. Delikatnie mieszamy obie ubite masy.
Dwa ciastka przekładamy kremem tworząc makaronik. Smacznego!

Nie podaję jednego źródła przepisu, gdyż jest to „mieszanka” z wielu stron anglojęzycznych oraz prasy.

ŚWIĄTECZNA TĘCZA SMAKÓW 3

2 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)