Wegańska
„ryba” po grecku to swego czasu hit wśród wegańskich blogów. Co ma wspólnego z
rybą – niby niewiele, ale jednak dużo.
Smakuje jak ryba po grecku, pachnie jak ryba po grecku. To musi być… seler! Ja
jednak musiałam ją dodatkowo zmodyfikować, gdyż nie mogę jeść pomidorów i nie
smażę potraw. Danie jest naprawdę pyszne i według mnie łudząco przypomina rybę.
Sama nie wiem jak to możliwe.
Składniki:
- 1 bardzo duży seler,
- 4 duże marchewki,
- 1 biała cebula cukrowa,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- 3 czerwone papryki,
- 1 łyżeczka ziaren kolendry (rozgniecionych w moździerzu),
- 4-5 listków laurowych,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- sól do smaku,
- szczypta pieprzu ziołowego,
- ziołowa przyprawa do ryby (majeranek, bazylia, estragon, ziele angielskie),
- olej do papryki i do spryskania selera przed pieczeniem,
- mąka owsiana bg + mąka kukurydziana bg do obtoczenia,
- osolona woda do gotowania,
- woda.
Przygotowanie:
Selera obieramy, przekrawamy na
pół i kroimy na plasterki ok. 1 cm. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody na
półmiękko. Wyjmujemy na sito. Następnie posypujemy przyprawą do ryby i
obtaczamy w pomieszanych mąkach. Układamy na papierze do pieczenia i
spryskujemy olejem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C przez kilka
minut do momentu lekkiego przyrumienienia. Paprykę bez nasion kroimy na pół i
opiekamy w rozgrzanym piekarniku w 200 ° C do momentu aż skórka ściemnieje.
Wyjmujemy, studzimy i obieramy ze skóry. Miksujemy z ok. 2 łyżkami oleju i ¼
szkl. wody na gładki mus. Cebulę kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i
zalewamy ok. ½ szkl. wody, lekko solimy i dusimy 5 minut. Obraną marchewkę
ścieramy na dużych oczkach tarki. Dokładamy do cebulki. Dolewamy ok. 1 ½ szkl.
wody, solimy, dodajemy posiekaną natkę, ziele angielskie, liście laurowe i dusimy do miękkości. Na koniec
przelewamy mus paprykowy. Doprawiamy kolendrą i pierzem ziołowym do smaku.
Ewentualnie dolewamy wody, jeśli sosu jest za mało. Przekładamy rybę i dusimy
jeszcze 5-8 minut. Odstawiamy, żeby danie „odpoczęło”. Dobrze smakuje na ciepło
i na zimno. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)
Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)