Składniki
(na ok.
50-60 małych gwiazdek, w tym również bardzo malutkich):
- 200 g ugotowanych na parze batatów (słodkich ziemniaków),
- 1 szkl. mąki ryżowej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki kokosowej,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka cynamonu*,
- 5 suszonych daktyli* + ½ szkl. wrzątku,
- 4 suszone morele niesiarkowane*.
Przygotowanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i
odstawiamy na 15 minut. Następnie blendujemy na gładko razem z wodą. Wystudzone
bataty rozgniatamy widelcem. Dodajemy wszystkie mąki, olej kokosowy, sodę i
cynamon oraz wodę z daktylami. Mieszamy. Dodajemy drobno pokrojone morele. Wyrabiamy
na jednolite ciasto. Rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Wykrawamy ciastka. Układamy
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do
180 ° C przez ok. 12-15 minut, do lekkiego przyrumienienia się. W połowie
pieczenia przekładamy na drugą stronę. Wyjmujemy do wystudzenia na kratce.
Lepiej smakują całkowicie zimne. Ciastka są dla nas wystarczająco słodkie.
Jeśli jednak ktoś normalnie słodzi, można ewentualnie rozważyć dosłodzenie.
Smacznego!
*w
przypadku nietolerancji histaminy, należy sprawdzić indywidualną tolerancję
cynamonu i suszonych owoców, gdyż mogą one „sprawiać problemy”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)
Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)