Strony

piątek, 18 lipca 2014

Jabłka pod pianką i miodową kruszonką

    Jabłka pod kruszonką to według mnie taka lżejsza i szybsza wersja szarlotki. Czyli substytut… ale bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Jabłka można podać na ciepło z lodami, bitą śmietaną lub jogurtem.


jabłka pod kruszonką

jabłka pod kruszonką

jabłka pod kruszonką

jabłka pod kruszonką

Składniki (na naczynie Ø 22 cm)

- na warstwę jabłek:
  • 1 kg niedużych jabłek grójeckich ChOG – użyłam odmiany gloster,
  • 1 garść rodzynek,
  • 1 garść suszonych śliwek typ Suska sechlońska ChOG,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 ½ łyżki miodu kurpiowskiego ChOG,
  • sok z ½ cytryny.

- na piankę:
  • 3 białka jajek,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 ½ łyżki miodu kurpiowskiego ChOG.

- na kruszonkę:
  • 100 g mąki,
  • 60 g mielonych orzechów włoskich,
  • 70 g masła,
  • 3 łyżki miodu kurpiowskiego ChOG.

- dodatkowo:
  • masło do wysmarowania naczynia.

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy rodzynkami, śliwkami pokrojonymi w kostkę oraz cynamonem i „skrapiamy” niewielką ilością miodu (ok. 1 ½ łyżki). Przykrywamy i umieszczamy w lodówce na minimum 1 godzinę. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Cały czas miksując dodajemy 1 ½ łyżki rozpuszczonego miodu oraz na koniec mąkę ziemniaczaną. Mąkę, orzechy, masło i pozostałą część miodu mieszamy, a następnie rozcieramy palcami tak, żeby powstały „grudki” kruszonki. Na jabłkach umieszczamy pianę z białek, którą posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez ok. 30 minut lub do momentu przyrumienienia się kruszonki. Podajemy na ciepło lub po wystygnięciu. Można podać z lodami, bitą śmietaną lub jogurtem. Smacznego!


Przepis bierze udział w konkursie „Blog ze znakiem smaku”:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)