Strony

wtorek, 17 czerwca 2014

Kotlety mielone ze śliwką na fasolowym purée

        Nazwa „Piękny Jaś” zawsze pozytywnie mnie nastraja. J Tym razem była inspiracją do przygotowania fasolowego purée. Druga inspiracja to śliwka sechlońska, której zapas dostałam niedawno i postanowiłam ukryć ją w kotlecie mielonym. Bardzo dobre połączenie.

mielony ze śliwką

mielony ze śliwką

mielony ze śliwką

Składniki:
- na kotlety:
  • 300 g mięsa z indyka,
  • 500 g mięsa wołowego,
  • garść śliwek typ Suska sechlońska ChOG,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki zimnej wody,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia,
  • 1 ½ szklanki bulionu.

- na purée:
  • 1 ½ szklanki fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca ChNP,
  • szczypta wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 5 łyżek przegotowanej wody (może być ta z gotowania fasoli),
  • kilka rozgniecionych ziarenek kolendry,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • woda do namoczenia i ugotowania fasoli.

Przygotowanie:

Fasolę moczymy w wodzie przez ok. 10 godzin lub pozostawiamy na całą noc. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ok. 50 minut (najlepiej sprawdzać widelcem). Odsączamy na sicie. Cebulę kroimy w piórka lub w kostkę i przesmażamy na oleju. Mięso myjemy i mielimy lub rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy zimną wodę, jajko, przyprawy, wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.  Dokładnie mieszamy lub wyrabiamy ręką. Formujemy kotlety, w każdym umieszczając po dwie śliwki (bez pestek) i obsmażamy krótko z obu stron, na oleju. Do garnka przekładamy smażoną cebulkę, następnie kotlety i zalewamy gorącym bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy purée. Ugotowaną fasolę „Piękny Jaś” miksujemy na gładką masę. Dodajemy sok z cytryny, oliwę, wodę, wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Kotlety podajemy wraz z purée. Smacznego!

Przepis bierze udział w konkursie „Blog ze znakiem smaku”:

2 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)