Strony

niedziela, 2 lutego 2014

Roladki z indyka z pieczarkami, papryką i fetą

Mięso indyka jest podobno zdrowsze od kurczaka, ale nie każdemu odpowiada jego smak. Postanowiłam więc trochę je urozmaicić. Proponuję roladki z indyka z papryką, serem typu feta, pieczarkami, w sosie pomidorowym.

roladki z indyka


Składniki: 
  • 5 sznycli z piersi indyka (400 g),
  • 3 duże pieczarki,
  • ½ czerwonej papryki,
  • 5 plasterków sera typu feta,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.



roladki z indyka

Dodatkowo na sos:
  • 3 pomidory,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego (opcjonalnie),
  • sól, pieprz, tymianek do smaku,
  • 1½ szklanki wody.

Przygotowanie:

Mięso myjemy i osuszamy. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem. (Pamiętając, że feta też jest słona). Odkładamy. Pieczarki obieramy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Pieczarki kroimy na plasterki, a paprykę w paski. Podsmażamy na oleju. Na każdym kawałku mięsa układamy po 2 paski papryki, plasterek sera oraz kilka plasterków pieczarek. Zawijamy. Spinamy wykałaczkami lub klamerkami do roladek. Obsmażamy na oleju ze wszystkich stron. W międzyczasie przygotowujemy sos. Na patelni smażymy czosnek pokrojony w kostkę. Dodajemy do niego pomidory również pokrojone w kostkę. Posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Krótko podsmażamy. Przekładamy do garnka. Ewentualnie dodajemy przecier pomidorowy i ok. szklankę wody. Przekładamy roladki. Ewentualnie dolewamy jeszcze odrobinę wody i dusimy ok. 20 minut. Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)