Strony

poniedziałek, 3 lutego 2014

Pogacze czyli węgierskie bułeczki drożdżowe

    Pomysł na pogacze (po węgiersku Pogácsa) przywiozłam z wyjazdu do Budapesztu. Tam te drożdżowe bułeczki są bardzo popularne z różnego rodzaju dodatkami m.in. z serem żółtym, skwarkami, serem białym. Być może moja wersja nie jest dokładnie węgierska, bo składniki dobrałam intuicyjnie, ale na pewno warta wypróbowania. Proponuję pogacze z boczkiem i smalcem roślinnym z ziołami. „Smakowita pajda” zaskoczyła mnie smakiem tradycyjnego smalcu. Jest naprawdę smaczna, a przy tym na pewno zdrowsza, bo przygotowana w 100% z tłuszczów roślinnych.

Pogacze czyli węgierskie bułeczki drożdżowe


Pogacze czyli węgierskie bułeczki drożdżowe


Składniki (na ok. 15 sztuk):
  • 260 g mąki pszennej,
  • 100 g boczku,
  • 60 g smalcu roślinnego „Smakowita Pajda” z ziołami ogrodowymi,
  • 5 łyżek ciepłego mleka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 20 g drożdży (pół kostki),
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu ziołowego,
  • 3 żółtka.

 Dodatkowo na wierzch:
  • żółtko do posmarowania,
  • garść startego sera żółtego do posypania.


Pogacze czyli węgierskie bułeczki drożdżowe


Pogacze czyli węgierskie bułeczki drożdżowe

Pogacze czyli węgierskie bułeczki drożdżowe

Przygotowanie:

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. Odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce. Przesianą mąkę mieszamy ze smalcem. Dodajemy żółtka, sól, pieprz i mleko z drożdżami. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy placek o grubości ok. 1 cm. Wykrawamy kółka (u mnie o średnicy ok. 5 cm). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu można zrobić kratkę nożem. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoją swoją wysokość. Smarujemy lekko roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy wiórkami sera żółtego. Podajemy jako przekąskę. Smacznego!


Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", której sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.



6 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, to musi być faktycznie baaardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiadają się smacznie!
    Dziekuję za udział w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają na pyszne! Wiecznie brakuje mi pomysłów na imprezowe przegryzki, a wydaje mi się, że pogacze świetnie się sprawdzą w tej roli! Na pewno wypróbuję przepis!:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis, muszę spróbować !
    Też biorę udział w konkursie, powodzenia !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za wszystkie miłe słowa :) Sezonowi również życzę powdzenia!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)