Strony

czwartek, 6 lutego 2014

Kiszka ziemniaczana z boczkiem i cebulą

     Kiszka ziemniaczana to potrawa pochodząca z Podlasia. W tamtych rejonach odbywają się nawet mistrzostwa w pieczeniu kiszki. Nazwa nie jest może zbyt zachęcająca, ale zapewniam, że potrawa smakuje bardzo dobrze. Przepis powstał w oparciu o konsultacje ze znajomymi z Podlasia oraz rodziną. J Może gdyby nie boczek, byłaby to wersja dietetyczna, ponieważ użyłam smalcu roślinnego. „Smakowita pajda” zaskoczyła mnie aromatem prawdziwego smalcu - nie sądziłam, że smalczyk roślinny może być taki dobry.


kiszka ziemniaczna


kiszka ziemniaczna


kiszka ziemniaczna


Składniki:
  • 2 kg obranych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 1,5 m jelit wieprzowych,
  • 200 g boczku,
  • 60 g smalcu roślinnego „Smakowita Pajda” z cebulką i jabłkiem,
  • 1 duża cebula,
  • 3 łyżki mąki,
  • olej do posmarowania formy,
  • po łyżeczce soli, pieprzu i majeranku.


kiszka ziemniaczna


kiszka ziemniaczana

Przygotowanie:

Jelita moczymy 3-4 godziny w wodzie, kilkukrotnie ją zmieniając. Ziemniaki ścieramy na tarce (na drobnych oczkach) lub w malakserze. Jeśli puszczą bardzo dużo soku, należy trochę odcisnąć. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Przekładamy do ziemniaków. Dodajemy mąkę, jajko i przyprawy. Smalczyk roztapiamy i dolewamy do masy. Mieszamy. Masa powinna być gęsta, ale jednak płynna. Wymoczone jelita kroimy na kawałki ok. 20-30 cm. Jeden koniec związujemy nicią bawełnianą. Napełniamy masą ziemniaczaną za pomocą lejka, ale nie bardzo „ściśle”, żeby kiszka później nie popękała. Najlepiej zostawić ok. 5 cm wolnego miejsca. Można też oczywiście użyć specjalnej końcówki do napełniania kiełbas. Drugi koniec również związujemy. Kiszkę umieszczamy w formie wysmarowanej olejem. Nakłuwamy igłą. Wierzch spryskujemy olejem i pieczemy ok. 60 minut w 180 °C (w międzyczasie przewracając na drugą stronę). Podajemy gorącą. Można polać stopionym smalczykiem ze skwarkami. Gdy kiszka ostygnie, można pokroić ją na plasterki i odsmażyć. Smacznego!


Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", której sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

 

1 komentarz:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)