Strony

środa, 23 listopada 2016

Lahmacun – turecka pizza w wersji wege i bez glutenu

         Przygotowanie tureckiej pizzy w „wersji dla mnie” przyszło mi do głowy po wizycie w jednej z tureckich restauracji. Oczywiście byłam tam jedynie obserwatorem, ale cieniutki placek z farszem i tak od razu mi się spodobał. Jadłam go dawno, dawno temu, a teraz przygotowałam swoją niskohistaminową wersję…. Bardzo, bardzo dobrą wersję, która jeszcze nie raz zagości na moim stole, chociaż to na pewno tylko wariacja na temat oryginału.

bezglutenowa turecka pizza lahmacun, wege

bezglutenowa turecka pizza lahmacun, wege

bezglutenowa turecka pizza lahmacun, wege

Składniki:
  •        160 g mąki kukurydzianej,
  •        50 g mąki ziemniaczanej,
  •        ½ łyżeczki soli,
  •        ½ łyżeczki sody,
  •        1 łyżka oleju rzepakowego,
  •        150 ml wody,
  •        ¼ szkl. ciepłej wody,

na górę:
  •        ½ czerwonej papryki,
  •        ½ cukinii,
  •        plaster białej cebuli (nie żółtej),
  •        garść natki pietruszki,
  •        1 łyżka oleju,
  •        sól i pieprz ziołowy do smaku.

Przygotowanie:

Zagotowujemy 150 ml wody wraz z solą i łyżką oleju. Do wody wsypujemy połowę mąki kukurydzianej cały czas mieszając trzepaczką. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Cukinię rozdrabniamy w malakserze na malutkie kawałeczki, ale nie na papkę. Przekładamy na sito, żeby obciekła. Połowę papryki bez nasion, cebulę oraz natkę również drobno miksujemy. Przy nietolerancji histaminy zwykła lub czerwona cebula nie są wskazane. Dobra natomiast powinna być cebula biała, ale jej tolerancję należy indywidualnie sprawdzić. Z cukinii odciskamy nadmiar soku. Jeśli papryka i cebula również puszczą sok, to też go odlewamy. Mieszamy warzywa i lekko solimy oraz dodajemy szczyptę pieprzu ziołowego. Odstawiamy. Zaparzone ciasto mieszamy z pozostałymi mąkami, sodą, łyżką oleju i ¼ szkl. ciepłej wody. Wyrabiamy jednolite ciasto, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, żeby odpoczęło. Następnie dzielimy na pół. Z obu części, na papierze do pieczenia rozwałkowujemy cienkie na ok. 1,5 mm placki – mogą być okrągłe lub podłużne. Na każdym rozsmarowujemy po połowie farszu. Warstwa farszu również ma być cieniutka. Pieczemy każdy placek oddzielnie, w piekarniku rozgrzanym do 250 ° C przez ok. 7-8 minut. Pizzę wkładamy na sam dół piekarnika, bez żadnej blachy. Następnie na 3 minuty przekładamy na górę z włączonym grillem. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Pizza ma być lekko przypieczona i należy dostosować czas, żeby uzyskać taki efekt. Podajemy jak tradycyjną pizzę. Powinno się ją skropić cytryną, ale ja cytryny nie mogę jeść. W Turcji często jest zwijana w rulon i towarzyszy jej sałatka. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)