To u
mnie druga wersja burgerów z kaszy jaglanej i buraka. Tym razem łatwo, bez
wielu dodatków, więc kotlety będą dobre dla alergików* i osób z nietolerancją histaminy*.
Składniki (na 4 szt.):
- 1 filiżanka kaszy jaglanej (o poj. 150 ml),
- 2 filiżanki wody,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 burak (ok. 180-200 g),
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- kurkuma, oregano, sól do smaku,
- olej do spryskania kotletów.
Przygotowanie:
Kaszę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy
na 10 minut. Następnie kilkukrotnie płuczemy pod zimną wodą. Gotujemy w 2 filiżankach
osolonej wody, do miękkości i wchłonięcia wody. Przykrywamy i odstawiamy do
przestygnięcia. Buraka obieramy i ścieramy na średnich oczkach tarki. Dodajemy
pozostałe składniki wraz z letnią lub zimną kaszą. Solimy, przyprawiamy kurkumą
i oregano do smaku. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy spłaszczone kotlety.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia spryskanym olejem. Z góry
kotleciki również spryskujemy olejem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 °
C przez ok. 30-35 minut, do lekkiego przyrumienienia się. Po 20 minutach można
przełożyć na drugą stronę. Podajemy do obiadu, jako przekąskę lub w bułce jako
burger. Smacznego!
*zawsze należy uwzględnić indywidualną tolerancję na dany produkt.
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń