Ciast z jabłkami, szarlotek,
jabłeczników na moim blogu nie brakuje. Dzisiaj kolejne, chyba najszybsze i
najprostsze z nich, bez obierania i duszenia jabłek. Mimo, że bez zwykłego
cukru, to słodkie, mocno jabłkowe i pyszne.
Składniki (na okrągłą formę Ø 23 cm ):
- 4 średnie, słodkie jabłka,
- 2 szkl. mąki orkiszowej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 łyżki ksylitolu,
- 5 łyżek soku jabłkowego (bez dodatkowego cukru),
- 1 płaska łyżeczka sody (lub proszku do pieczenia),
- odrobina aromatu waniliowego (naturalnego lub domowego),
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Jabłka
dokładnie myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niedużą kostkę. Całe
jajka ubijamy ze szczyptą soli, na wysokich obrotach, przez kilka minut, do
„białości”. Następnie dosypujemy ksylitol i dolewamy olej cały czas miksując.
Powoli dosypujemy mąkę wraz z sodą i dodajemy sok jabłkowy oraz aromat,
również miksując. Przekładamy jabłka i dokładnie mieszamy. Umieszczamy w
foremce, u mnie sylikonowej, wiec bez natłuszczania. Pieczemy w piekarniku
rozgrzanym do 175 ° C przez ok. 30-35 minut i/lub do suchego patyczka.
Wyjmujemy do wystudzenia. Smacznego!
Polecam inne moje "jabłkowe przepisy":
Szarlotka bezglutenowa, bez cukru,
Szarlotka bez pieczenia, bezglutenowa, niskosłodzona,
Szarlotka z bułki lub chleba
oraz:
Gruszecznik sypany, bezglutenowy, bez cukru (gdzie gruszki można zastąpić jabłkami).
Polecam inne moje "jabłkowe przepisy":
Szarlotka bezglutenowa, bez cukru,
Szarlotka bez pieczenia, bezglutenowa, niskosłodzona,
Szarlotka z bułki lub chleba
oraz:
Gruszecznik sypany, bezglutenowy, bez cukru (gdzie gruszki można zastąpić jabłkami).
Ależ świetny wypiek i bez cukru :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNie mogę maki orkiszowej jakiej mogę użyć w tym przepisie ?
OdpowiedzUsuńTylko orkiszowej, czy pszennej też? Można użyć zwykłej pszennej. Można też spróbować z mąkami bezglutenowymi, chociaż wtedy wiadomo, że ciasto będzie miało inną strukturę (o ile nie będzie nawet lekko "rozwarstwiające się").
Usuń