Jakiś
czas temu sos "serowy" z ziemniaka był hitem internetu. Składnikiem podobno niezbędnym są płatki drożdżowe - w diecie niskohistaminowej zakazane. Musiałam więc
przygotować wersję bez nich. Moim zdaniem też bardzo dobrą i wartą
wypróbowania. Sos idealny jako dip, do makaronu, na pizzę, na kanapkę itp.
Składniki:
- 2 większe ziemniaki + osolona woda do ugotowania,
- 1 marchewka,
- 4-5 łyżek oleju (o neutralnym smaku),
- ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku*,
- szczypta kurkumy,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Obrane
ziemniaki i marchewkę kroimy w większą kostkę. Gotujemy do miękkości w osolonej
wodzie. Odcedzamy. Umieszczamy w blenderze. Dodajemy olej, paprykę i kurkumę.
Blendujemy na gładko. Ewentualnie dosalamy do smaku. Sos będzie pewnie jeszcze
lekko ciepły, ale smakuje równie dobrze na ciepło, jak i później na zimno.
* przy nietolerancji histaminy paprykę wędzoną należy najpierw wypróbować, mi nie szkodzi.
Dobry przepis na sos z płatkami drożdżowymi widziałam tu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)
Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)