Nie miałam w zasadzie przekonania do ciast z warzywami do momentu, gdy
upiekłam ciasto z marchewką. Warzywa takie jak marchew czy burak nadają ciastu
naturalnej słodkości. Dzisiaj czas właśnie na mus z buraków. Ciasto bez zwykłego cukru, niskosłodzone
ksylitolem. Może nie spektakularne, nie piękne, ale za to trochę zdrowsze i całkiem dobre. Dla tych, którzy mogą polecam dodanie garści ulubionych bakalii (niesiarkowanych).
Składniki (na tortownicę Ø 16-18 cm ):
- 3 średnie podłużne buraki + woda do ugotowania,
- 1 ½ szkl. mąki orkiszowej,
- ½ szkl. mąki ryżowej,
- 1 płaska łyżeczka sody (lub proszku do pieczenia, jeśli ktoś może),
- 1 jajko,
- 3 łyżki ksylitolu*,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- odrobina aromatu waniliowego (domowego lub naturalnego),
- olej i dodatkowa mąka do foremki.
Przygotowanie:
Obrane i
pokrojone na mniejsze kawałki buraki gotujemy w wodzie do miękkości. Odcedzamy
i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie blendujemy na gładko. Dodajemy jajko,
ksylitol i olej. Mieszamy. Dosypujemy mąkę z sodą. Dodajemy aromat. Całość
miksujemy na jednolitą masę. Przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką
tortownicy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 ° C przez ok. 30 minut i/lub
do suchego patyczka. Wyjmujemy do wystudzenia. Smacznego!
* ciasto jest dla mnie wystarczająco
słodkie, ale ja w ogóle nie używam zwykłego cukru, miodu itd.; inni powinni
może trochę więcej posłodzić.
Ma ciekawy kolor :)
OdpowiedzUsuńCiekawy.... żeby nie powiedzieć brzydki ;) Fajne, różowiutkie było przed pieczeniem.
Usuń