Strony

wtorek, 20 września 2016

Bułki / kluski gotowane na parze, bez drożdży – pampuchy, parowańce

    Tak, wiem - pampuchy są drożdżowe, a nazwanie moich bułek w ten sposób to profanacja. Ale jakoś mnie to nie martwi i mogę z tym żyć. :) Takich profanacji przy mojej diecie niskohistaminowej muszę popełniać mnóstwo i smacznie mi z tym. Zamiast drożdży soda, a bułeczki i tak fajnie wyrosły, i są mięciutkie. Mogą być podawane na słodko z owocami, musami, jogurtami lub na słono z gulaszem, czy sosem grzybowym. A co jeszcze lepsze – są również dobre na zimno jako „pieczywo”, jako bułka do kanapki.

pampuchy bez drożdży

pampuchy bez drożdży

pampuchy bez drożdży

Składniki (na 7-8 niedużych bułek):
  • 2 szkl. mąki orkiszowej + dodatkowa mąka do podsypywania,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • ok. ½ szkl. ciepłego mleka orkiszowego (niesłodzonego),
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • woda do gotowania.

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z solą i jajkiem. Dodajemy sodę i wlewamy mleko. Mieszamy łyżką, a następnie ręką wyrabiamy na jednolite, dość luźne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut, żeby ciasto odpoczęło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 7-8 części i z każdej formujemy okrągłą bułeczkę. Przyda się wtedy dodatkowa mąka do podsypywania. Do garnka wlewamy wodę (do ok. 1/3 – 1/2 wysokości). Kładziemy na niego ściereczkę, którą na około „mocujemy” gumką. Zagotowujemy wodę. Gdy woda już dobrze paruje na ściereczce układamy bułki. Przykrywamy drugim garnkiem. Gotujemy 10 minut, najlepiej partiami, chyba że mamy bardzo duży garnek. Zdejmujemy ze  ściereczki i podajemy z ulubionymi dodatkami – na słodko z owocami, dżemem, jogurtem (w diecie niskohistaminowej nie polecam) lub na słono z mięsem, czy z sosem jako dodatek do obiadu. Na zimno z bułeczki można zrobić kanapkę. Bułeczki można też ugotować w parowarze lub w garnku z nakładką do gotowania na parze. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Witam serdecznie
    Czy jest szansa zrobić tale bułeczki z mąki bezglutenowe i inntm mlekiem roslinnym?
    Pozdrawiam
    Natalia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudo powiedziec. Wczoraj probowalam z ryzowej + kukurydzianej + ziemniaczanej, ale tez bez jajka i sie nie udaly. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Aha i jeszcze: inne mleko spokojnie moze byc.

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)