Strony

niedziela, 24 kwietnia 2016

Tarta Tatin

       Tarta Tatin to alternatywa dla tradycyjnej szarlotki. Delikatna, słodka, krucha, z dużą ilością jabłek. Czego chcieć więcej? Może jeszcze kulki lodów i filiżanki kawy. To jednak polecam tym, którzy mogą – ja zadowolę się samą tartą. Inspiracją był przepis Mary Berry, chociaż oczywiście sporo zmodyfikowałam. Następnym razem zrezygnuję z dodatku cukru do ciasta, bo jabłka z karmelem są wystarczająco słodziutkie.


tarta tatin

tarta tatin

Składniki (na formę Ø 24-26 cm)
- na ciasto:
  • 175 g mąki orkiszowej białej,
  • 1 żółtko,
  • 120 g schłodzonego masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • odrobina aromatu waniliowego (najlepiej naturalnego lub domowego),
  • szczypta soli,
  • 1-2 łyżki wody.
- na jabłka:
  • 1 kg jabłek,
  • 100 g masła,
  • 120 g cukru pudru.

Przygotowanie:

Z mąki, masła, żółtka, 2 łyżek cukru pudru wraz z aromatem, solą i wodą krótko wyrabiamy jednolite ciasto. Dajemy jedną lub maksymalnie dwie  łyżki wody tak, żeby łatwiej było zagnieść ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. W tym czasie na dużej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż mieszanina zmieni kolor na złoty, a cukier się skarmelizuje. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki, wykrawając jednocześnie gniazda nasienne. Umieszczamy w karmelu. Delikatnie mieszamy. Podgrzewamy na większym ogniu, żeby jabłka zmiękły. W tym czasie płyn powinnien nabrać jasnobrązowego koloru. Jeśli taki będzie, to wylewamy go na dno okrągłej żaroodpornej formy i układamy jabłka. Jeśli płyn byłby nadal złoty i/lub jabłka puszczą dużo soku, to wyjmujemy je i układamy w formie. Pozostały płyn smażymy jeszcze ok. 5 minut tak, żeby zgęstniał i nabrał lekko brązowego koloru. Zalewamy jabłka, odsuwając je trochę, żeby karmel spłynął na dół. Ciasto wyjmujemy z zamrażalki i rozwałkowujemy na kształt formy tak, żeby obwód był większy o ok. 2 cm. Ciasto przekładamy na jabłka, a wystające brzegi zawijamy pod spód. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C przez 25-30 minut. Wierzch powinien być złoty. Wyjmujemy i odstawiamy na 5 minut. Na foremkę kładziemy większy talerz i odwracamy ciasto. Podajemy na ciepło z lodami lub bitą śmietaną, bądź pozostawiamy do wystygnięcia. Smacznego! 

1 komentarz:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)