Strony

niedziela, 1 marca 2015

Kluski śląskie (bg)

     Proste kluski ziemniaczane, każdy chyba je lubi, a w mojej rodzinie prawie wszyscy je przygotowują. W związku z tym, że są tak łatwe i znane „komisja rodzinna” orzekła, że nie wypada umieszczać przepisu na blogu. Ja się jednak wyłamię, bo może ktoś ich jeszcze nie robił. A szkoda, bo są naprawdę smaczne.

kluski śląskie

kluski śląskie

Składniki:

Nie podaję dokładnej gramatury, gdyż ważne są jedynie proporcje. Kluseczki najłatwiej przygotować z ziemniaków pozostałych z obiadu.
  • 3 części ugotowanych, wystudzonych ziemniaków,
  • 1 część mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • osolona woda do gotowania.

Przygotowanie:

Zimne ziemniaki należy dokładnie utłuc. Do odmierzenia proporcji nie jest potrzebna waga. Utłuczone ziemniaki przekładamy do miski i wyrównujemy wierzch. Łyżką oddzielamy ¼ ziemniaków i przekładamy je na bok. W ich miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną – ma być jej tyle, ile było ziemniaków. Dodajemy jajko, sól i ponownie odłożoną wcześniej część ziemniaków. Mieszamy. Formujemy małe, okrągłe kluski (można zrobić wgłębienie/dziurkę palcem). Gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Wrzucamy na wrzątek i od wypłynięcia gotujemy ok. 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z sosem, do mięsa, do obiadu. Kluski można również odsmażyć. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)