Strony

niedziela, 1 lutego 2015

Chleb pełnoziarnisty bez mąki (inaczej)

     Chlebek z ziaren jest chyba już powszechnie znany. Jest fajny, można go polubić. Ale według mnie ma jedną wadę – jest zbyt męczący. J Pod koniec kromki mam zawsze wrażenie, że za dużo się nagryzłam i nie jest to kwestia słabych zębów. Ja wiem, że nie wszyscy mają tak głębokie przemyślenia na temat chleba. Może nawet nie jest to normalne… J Ale postanowiłam ułatwić sobie trochę życie i zmielić część ziaren. Chleb wyszedł bardziej miękki i delikatniejszy. Rewolucja to nie jest, ale mi smakuje teraz lepiej.


chleb pełnoziarnisty

chleb pełnoziarnisty

Składniki (na keksówkę ok. 22 cm):
  • 150 g siemienia lnianego,
  • 150 g sezamu białego,
  • 150 g pestek słonecznika,
  • 50 g pestek dyni,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • olej do foremki.

Przygotowanie:

Siemię, sezam, słonecznika i dynię mieszamy. Odmierzamy połowę, którą drobno mielimy. Jajka ubijamy z solą. Dodajmy miód i olej, miksując. Następnie wsypujemy zmielone ziarna i miksujemy jeszcze chwilę. Dodajmy ziarna w całości, mieszamy łyżką. Przekładamy do foremki wysmarowanej olejem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 ° C przez ok. 50 minut. Wyjmujemy do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!

2 komentarze:

  1. kawałek takiego chlebka to coś pysznego! :)
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)