Strony

sobota, 31 stycznia 2015

Pulpeciki rybne w sosie pomidorowym z soczewicą

       Do niedawna na samą nazwę „pulpety rybne” zrobiłabym skrzywioną minę. Jest jednak duża szansa na zmianę zdania przy tak przyprawionym i przygotowanym daniu. Ze mną tak było. Dobór przypraw i dodatków inspirowany kuchnią arabską.

pulpeciki z dorsza

pulpeciki z dorsza

Składniki (na 12 szt.):
  • 400 g filetu z dorsza (lub innej morskiej ryby),
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub bułki tartej),
  • 1 jajko,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego (rozgniecione w moździerzu),
  • ½ łyżeczki ziarenek kolendry (j.w.),
  • szczypta pieprzu czarnego,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • szczypta cynamonu,
  • olej do smażenia.

Dodatkowo na sos:
  • ½ szkl. soczewicy zielonej,
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów (400 g),
  • 2 łyżeczki harissy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta czarnego pieprzu,
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia,
  • ¾ szkl. wody.
  • osolona woda do gotowania soczewicy (1 szkl.).

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut (od zagotowania). Odsączamy na sitku i odstawiamy. Teraz czas na sos. W głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Przekładamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażamy do zeszklenia. Dodajemy harissę i smaży jeszcze 2-3 minuty. Dodajemy pomidory oraz przyprawy. Dusimy 10 minut, mieszając. Na koniec dodajemy ¾ szklanki wody, mieszamy i odstawiamy.

Rybę myjemy i rozdrabniamy mikserem, mielimy lub drobno siekamy. Dodajemy mąkę, jajko oraz wszystkie przyprawy i dodatki. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy niewielkie, okrągłe pulpety i lekko spłaszczamy. Smażymy na gorącym oleju z obu stron po kilka minut, aż nabiorą złotego koloru. Do wcześniej przygotowanego sosu przesypujemy soczewicę. Mieszamy. Przekładamy podsmażone pulpeciki. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu 15 minut. W połowie tego czasu pulpeciki można przełożyć na drugą stronę. Podajemy ciepłe ale nie gorące. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)