Strony

niedziela, 18 stycznia 2015

Kofta – arabskie klopsiki

    Otrzymałam dzisiaj rodzinne zamówienie na klopsiki, wraz z już kupioną słuszną porcją mięsa. Nie było więc wyjścia. Ale „zwykłe” klopsiki w kontekście mojej ostatniej lektury „Jerozolima”, byłyby nie na miejscu. J Musiała więc być kofta inspirowana jednym z przepisów zawartych w książce. Po jej przeczytaniu nazwa „arabska” wydaje mi się nieco dyskusyjna, ale mniejsza z tym. Klopsiki wyszły pyszne – szczerze polecam!

kofta

kofta


Składniki (na ok. 15 szt.):
  • 500 g wołowiny mielonej* (najlepiej w domu),
  • 200 g mięsa drobiowego mielonego* (j.w.),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 50 g orzechów piniowych,
  • 1 pęczek natki pietruszki (ok. 30 g),
  • szczypta chili,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego, rozgniecionego w moździerzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta mielonego pieprzu,
  • ½ łyżeczki mielonej lub startej gałki muszkatołowej,
  • olej do smażenia.

 * w oryginale była jagnięcina + wołowina w innych proporcjach

Dodatkowo na sos:
  • 3 łyżki pasty tahini,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oleju,
  • 80 ml wody,
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę,
  • szczypta soli.

Opcjonalnie do posypania: 1 łyżka podprażonych orzeszków piniowych, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:

Orzechy piniowe krótko podprażamy na suchej patelni. Siekamy grubo. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę drobno kroimy. Pietruszkę siekamy. Wszystkie powyższe składniki mieszamy z pozostałymi na jednolitą masę. Formujemy niewielkie klopsiki o kształcie kulek lub cygar. Dobrze ściskamy mięso, a ręce można zwilżyć wodą. Smażymy na rozgrzanym oleju, na dużym ogniu, ze wszystkich stron, w sumie ok. 6-7 minut. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie składniki sosu. Przelewamy go do naczynia żaroodpornego. Przekładamy kofty. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 ° C 5-6 minut, w zasadzie tylko do podgrzania się sosu. Podajemy gorące, na przykład z ryżem i sałatką. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)