Strony

sobota, 3 maja 2014

Zapiekanka z rybą pod pierzynką z ziemniaków (fish pie with potato topping)

     Zapiekanka w stylu angielskim chodziła za mną od dawna. Chociaż myślałam o wersji z mięsem. Miałam jednak świeżego sandacza i dla niego też znalazłam inspirację w książce „Mary Berry’s cookery course”. Oczywiście dokonałam zmian w przepisie. Sandacza można zastąpić np. filetami z dorsza (tak było w oryginalnym przepisie) lub dowolną inną rybą.

fish pie

fish pie

fish pie

fish pie

Składniki:
  • 500 g świeżego sandacza,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku,
  • 3 jajka,
  • 40 g mąki,
  • 40 g masła,
  • 400 ml gorącego mleka,
  • sok z ½ cytryny,
  • 100 g startego na tarce sera żółtego,
  • po szczypcie soli i pieprzu,
  • olej do smażenia ryby,
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego.
Na wierzch:
  • 800 g obranych ziemniaków,
  • 2 łyżki masła,
  • 5 łyżek gorącego mleka,
  • 3 łyżki parmezanu,
  • po szczypcie soli i pieprzu,
  • woda i sól do ugotowania ziemniaków.

Przygotowanie:

Sandacza kroimy w dzwonka, solimy i smażymy na złoty kolor na oleju. Pozostawiamy do przestygnięcia. Wyjmujemy ości i kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle 5 minut. Dodajemy mąkę i dobrze mieszamy. Następnie powoli dolewamy gorące mleko cały czas mieszając. Dodajemy przyprawy i sok z cytryny. Mieszamy. Podgrzewamy jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia. Dodajemy starty ser żółty. Na koniec przekładamy rybę i wszystko delikatnie mieszamy. Duże naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Przekładamy masę rybną. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło i gorące mleko, i ucieramy na purée. Pod koniec mieszamy z parmezanem. Masę ziemniaczaną wykładamy na masę rybną. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C przez ok. 35 minut, aż ziemniaki się lekko przyrumienią. Na początku można przykryć folią aluminiową, którą pod koniec pieczenia zdejmujemy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)