Strony

wtorek, 5 maja 2015

Ciasto półkruche z owocami i galaretką

     Ciasta z owocami i galaretką zawsze kojarzą mi się z wiosną i latem. Żeby je przywołać upiekłam dzisiaj ciasto półkruche z truskawkami i borówkami oraz z galaretką. I od razu wyszło słońce. J Ciasto lekkie, orzeźwiające, delikatne. Ciasto jest bezglutenowe, chociaż mąkę kukurydzianą z powodzeniem można zastąpić pszenną.

ciasto z galaretką

ciasto z galaretką

ciasto z galaretką

Składniki (foremka 18 x 30 cm):
- na ciasto:
  • 1 szkl. mąki kukurydzianej,
  • ½ szkl. mielonych nerkowców,
  • ½ szkl. mąki ziemniaczanej,
  • 150 g zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bg),
  • odrobina aromatu waniliowego.

- owoce i galaretka:
  • 500 g ulubionych, miękkich owoców (u mnie truskawki i borówki) – mogą być również mrożone,
  • 500 ml soku owocowego,
  • 200 ml wody,
  • 1 galaretka truskawkowa (na 500 ml wody),
  • 1 galaretka jagodowa (na 375 ml wody),
  • 1 łyżeczka żelatyny (jeśli używamy owoców mrożonych).

Przygotowanie:

Mąki i nerkowce wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone masło. Chwilę mieszamy nożem. Dodajemy aromat, proszek do pieczenia, cukier puder, jajko, żółtko i krótko zagniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy w folię i umieszczamy w zamrażalce na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm i wylepiamy nim dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy dziurki widelcem w kilku miejscach. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez ok. 15 minut lub do lekkiego przyrumienienia się. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Zagotowujemy sok oraz wodę. Wsypujemy galaretki i żelatynę (opcjonalnie). Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie wstawiamy do lodówki i trzymamy aż galaretka zacznie tężeć. Umyte owoce układamy na cieście. Zalewamy tężejącą galaretką. Umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia galaretki. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Nadszedł czas na kolorowe ciasta z owocami i galaretką, Twoje pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciacho... zapachniało i wiosną i latem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tak jeszcze zapytam trochę z innej beczki, w opisie "o mnie" napisałaś, że nie możesz jeść glutenu, laktozy i też cukru. Mogłabyś mi zdradzić jaka choroba cię dręczy?
    Pytam, ponieważ mi też coś jest, ale na tą chwilę jest to niezbadalne, przynajmniej u nas.
    Na razie dałam sobie spokój z badaniami, trochę mnie kosztowały, ale pewnie za jakiś czas znowu będę kombinować, bo nie lubię żyć w niepewności. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie odpowiem, ale poproszę o jakiś kontakt na priv, bo jest o czym pisać.... :) Ale może niekoniecznie tutaj...

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)