Strony

środa, 4 marca 2015

Kruche ciasto orzechowe z budyniem czekoladowym

      Kruche ciasto na oleju zamiast masła, z mielonymi orzechami i migdałami. Domowy budyń na mleku sojowym. A efekt? Fajne, lekkie i naprawdę pyszne ciastko lub jak kto woli budyń na cieście. Zaletą ciasta jest również to, że mogą je jeść ci wszyscy, którzy czegoś nie mogą. J

ciasto z budyniem (bg)

ciasto z budyniem (bg)

Składniki (foremka 18x30 cm):
  • 2 szkl. orzechów laskowych i migdałów mielonych (w dowolnych proporcjach),
  • 1/3 szkl. oleju rzepakowego,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • ½ szkl. cukru pudru,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bg).

Na budyń:
  • 1 l mleka sojowego (lub zwykłego),
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 3 łyżki cukru,
  • 30 g gorzkiej czekolady,
  • garść rodzynek.

Dodatkowo: 2 łyżki płatków z białej czekolady i 2 kostki gorzkiej, startej czekolady do posypania.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy łyżką na jednolitą, gęstą masę. Umieszczamy w woreczku foliowym i wkładamy do zamrażalki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozgniatamy cienką warstwą w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez ok. 15 minut do przyrumienienia. Wyjmujemy do wystygnięcia. Z mleka odlewamy pół szklanki. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i kakao. Dobrze mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i pokruszoną czekoladą. Wlewamy mleko z mąką i dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką. Gotujemy jeszcze chwilę. Dodajemy rodzynki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia. Letni budyń przekładamy na wystudzone ciasto. Wyrównujemy. Po całkowitym stężeniu posypujemy startą czekoladą gorzką i płatkami białej czekolady. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Chciałabym zapytać, na jak wielką blaszkę jest ciasto z podanych składników? Pozdrawiam, Bernadetta

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)