Strony

czwartek, 22 stycznia 2015

Spring rolls z krewetkami i mango

     Na spring rollsy ochotę miałam od dawna. Sukcesywnie kupowałam potrzebne składniki. Chociaż jak przyszło co do czego, to moja domowa konkurencja kuchenna zużyła sałatę i marchewkę. Nie poddałam się jednak i do przygotowania rollsów wykorzystałam krewetki, paluszki krabowe oraz mango. Przekąska wyszła super, więc polecam.

spring rolls

spring rolls

spring rolls

Składniki (na 12 szt.):
  • 150 g krewetek koktajlowych obgotowanych,
  • 5 paluszków krabowych,
  • 50 g makaronu chińskiego (nitek, bez gotowania),
  • ½ mango,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 12 okrągłych arkuszy papieru ryżowego (małego),
  • wrząca woda do makaronu,
  • letnia, przegotowana woda do papieru ryżowego,
  • szczypta soli.

Dodatkowo na sos:
  • ¼ szkl. sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • szczypta chili.

Przygotowanie:

Makaron chiński zalewamy wrzątkiem ze szczyptą soli. Pozostawiamy na 5 minut. Odcedzamy i trochę kroimy, żeby nitki nie były zbyt długie. (Lub ewentualnie przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu). Jeśli krewetki i/lub paluszki krabowe były mrożone zalewamy je gorącą wodą i odstawiamy do odmrożenia. Paluszki krabowe kroimy na plasterki. Mango obieramy i kroimy w niewielkie słupki. Na głębszy talerz wylewamy letnią wodę. Krótko (ok. 3-4 sek.) maczamy z obu stron każdy arkusz papieru ryżowego. Odsączamy. Na arkuszu kładziemy po trochu wszystkich składników farszu, czyli kilka krewetek, troszkę makaronu, mango, paluszków krabowych. Posypujemy natką i zawijamy rollsa. Zazwyczaj na opakowaniu papieru pokazany jest sposób zwijania. Podobnie postępujemy z kolejnymi arkuszami papieru ryżowego, do wyczerpania składników farszu. Przygotowujemy sos mieszając wszystkie jego składniki. Możemy podać w zasadzie od razu z sosem. Można też krótko przechowywać w lodówce, do ok. 2 godzin. Dłuższy czas przechowywania może spowodować wyschnięcie papieru ryżowego. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)