Strony

środa, 24 grudnia 2014

Makowiec bezglutenowy – biszkoptowa rolada makowa

    Jak przeżyć Święta bez makowca? Nie wiem. Jak przygotować makowca bez mąki pszennej? Można. Nie jest to tradycyjny makowiec, tylko rolada makowa, ale z powodzeniem może go zastąpić. Rolada biszkoptowa z migdałów jest delikatna, pyszna. Nadzienie już bardziej tradycyjne – mak z bakaliami.

makowiec bezglutenowy

makowiec bezglutenowy

Składniki:

- na ciasto:
  • 70 g mielonych migdałów,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 80 g cukru,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bg),
  • cukier puder do posypania ściereczki,
  • szczypta soli.

- na nadzienie:
  • 1 ¾ szkl. maku,
  • 2 szkl. mleka (u mnie roślinnego),
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 szkl. bakalii (u mnie posiekane orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa i posiekane figi).

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Powoli dodajemy cukier, ubijając. Stopniowo dodajemy też żółtka, cały czas mieszając. Powoli dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mielone migdały, również miksując. Dużą blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią masę i rozsmarowujemy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez 10 – 15 minut, aż ciasto będzie rumiane. Wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na ściereczkę oprószoną pudrem, papierem do góry. Zdejmujemy papier i zwijamy ciasto wraz z „przypudrowaną” ściereczką. Tak zostawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy nadzienie makowe. Mak zalewamy gorącym mlekiem i od zagotowania gotujemy jeszcze 15 minut. Odcedzamy na sitku. Pozostawiamy do przestygnięcia. Mielimy przez maszynkę. Dodajemy miód, miękkie lub lekko roztopione masło, olej, aromat i bakalie. Mieszamy.
Następnie odwijamy ciasto ze ściereczki i smarujemy masą. Zawijamy roladę. Owijamy folią spożywczą lub aluminiową. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia, na kilka godzin lub na całą noc. Przed podaniem można posypać dodatkowym cukrem pudrem. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i wzajemnie wszystkiego dobrego i powodzenia w Nowym Roku :)

      Usuń
  2. zrobiłam go w zeszłym roku na święta pierwszy raz a w tym roku mam już zamówienia na trzy roladki jest pyszna a ile świetnej zabawy przy robieniu .Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)