Strony

środa, 17 grudnia 2014

Ciasto cytrynowe bez mąki

      Ciasto cytrynowe, "prawie biszkoptowe" i delikatne. Tego typu ciasta bez mąki pszennej wychodzą chyba najlepiej. Orzechy, migdały, do tego sok i skórka z cytryny – proste, łatwe i smaczne. U mnie słodzone ksylitolem i stewią. Jeśli ktoś chce, może posłodzić cukrem.

ciasto cytrynowe

ciasto cytrynowe

ciasto cytrynowe

Składniki (na keksówkę 20 cm):
  • 1 ¾ szkl. mielonych orzechów (u mnie migdały, orzechy włoskie i laskowe),
  • 2 duże jajka,
  • skórka otarta z 1 niewielkiej cytryny (wyszorowanej, sparzonej, najlepiej eko),
  • sok z ½ cytryny (j.w.),
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowego),
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki ciepłej wody,
  • 1 łyżka ksylitolu + 1 łyżka stewii w płynie lub ok. ½ szkl. cukru,
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej),
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z ksylitolem i stewią (lub cukrem). Dodajemy mielone orzechy wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy olej, wodę, mąkę kukurydzianą oraz skórkę i sok z cytryny. Miksujemy na gładką, dość gęstą masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli, na sztywno. Przekładamy do masy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki (u mnie silikonowej, więc bez smarowania). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez ok. 30 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy przy uchylonych drzwiczkach jeszcze na 10 minut. Wyjmujemy do wystudzenia. Gdy ciasto będzie letnie można wyjąć z foremki i pozostawić do całkowitego wystygnięcia na kratce. Można zrobić lukier lub posypać pudrem. Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Takiej wersji jeszcze nie próbowałam ;) Koniecznie muszę spróbować ! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Słodzone cukrem byłoby chyba jeszcze lepsze... :)

      Usuń
  2. Ciasto pięknie wygląda, nigdy nie powiedziałbym, że nie ma w nim mąki.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto wszłoby pyszne gdyby nie cukier, kurcze u mnie to był sam cukier a dałam pół szklanki, czy następnym razem mogę nie dodawać cukru? a np. odrobinkę miodu? albo bez stewii tylko ksylitolu łyżkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To znaczy ciasto ma być wytrawne? Jeśli nie, to jakieś "słodzidło" trzeba dodać. W przepisie mamy: 1 łyżka ksylitolu + 1 łyżka stewii w płynie LUB ok. ½ szkl. cukru. To LUB to. Nie wszystko razem. :)

      Usuń
    2. dalam tylko pół szklanki cukru a ciasto juz było zbyt słodkie, nastepnym razem spróbuje bez, metoda prób i bledów, bardzo fajny blog

      Usuń
    3. Aha już rozumiem.... Trzeba w takim razie spróbować dać mniej cukru. Każdy ma trochę inne odczucie smaku. Ja obecnie w ogóle nie słodzę, więc teraz ciasto pewnie też byłoby dla mnie za słodkie. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Ciasto w smaku jest fenomenalne !
    Ale wyszedł mi tylko 2 centymerowy placuszek :(
    Co zrobiłam zle ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najważniejsze, że smakuje. Może foremka była za duża? Albo za "mocno" wymieszana piana z ciastem. Mi orzechy mielone sprawdzały się idealnie do ciasta i wszystko rosło doskonale.

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)