Masło z orzechów włoskich i migdałów z
dodatkiem kakao oraz miodu to taka zdrowsza wersja popularnego kremu do chleba.
Jest na tyle gęste, że nadaje się również do przełożenia ciasta lub tortu.
Składniki:
- 1 szklanka
orzechów włoskich,
- ¾ szklanki
migdałów bez skórki,
- 2 łyżki
śmietanki 12%,
- 2 łyżeczki
oleju kokosowego,
- 3 łyżeczki
kakao,
- 2 łyżki
miodu (lub do smaku),
- szczypta
soli.
Przygotowanie:
Jeśli
kupimy migdały całe, to należy je sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Orzechy
zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy w wodzie na ok. 20 minut. Złagodzi to ich
goryczkę. Ja pokusiłam się o obranie orzechów ze skórki. Ale jeśli ktoś nie ma
tyle cierpliwości, to też nic się nie stanie. Migdały razem z orzechami i
szczyptą soli mielimy w malakserze / blenderze na jak najbardziej gładką masę.
Dodajemy olej, śmietankę i ponownie miksujemy. Na koniec wsypujemy kakao i
słodzimy miodem do smaku. Ostatni raz miksujemy. Przechowujemy w słoiczku w
lodówce. Masłem można smarować pieczywo lub użyć go do przełożenia ciasta czy
tortu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)
Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)