Placuszki z jabłkami to przekąska szybka, pyszna
i nieskomplikowana. Dobre również na podwieczorek czy kolację dla małych i
dużych. Jabłka, szczypta cynamonu i odrobina cukru…. Chyba każdy to lubi.
Składniki (na ok. 10 placków):
- 3 jabłka,
- 1 jajko,
- 1 łyżka cukru,
- 6 łyżek mleka,
- 10 łyżek mąki,
- cukier puder do posypania,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Jabłka
myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę. Jabłka można
również zetrzeć na tarce, ale ja lubię, gdy kawałki są wyraźnie wyczuwalne. Dodajemy
cukier, jajko, mleko, mąkę i cynamon. Mieszamy. Jeśli jabłka zetrzemy, to być
może trzeba będzie zmodyfikować nieco ilość mąki lub mleka. Na rozgrzany olej łyżką
kładziemy masę i delikatnie „dociskamy”, formując placek. Smażymy na złoty
kolor z obu stron. Układamy na ręczniku kuchennym. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego!
wspomnienia z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń