Chlebek lub jak kto woli ciasto jaglane z jabłkami, bezglutenowe, dobre przy nietolerancji histaminy (NH), bez
cukru i jajek, więc też wegańskie. Początek jesieni oznacza zaostrzenie mojej
nietolerancji, muszę więc, ale też chcę jeść potrawy, które pozwolą przetrwać
ten czas i zminimalizować dolegliwości. Poza tym wszystkim chlebek jest po
prostu mięciutki, wilgotny i dobry. Z odrobiną ksylitolu więcej spokojnie może uchodzić za normalne ciasto.
Składniki (foremka 10x29 cm):
- 1 szkl. mąki jaglanej (zmielonej kaszy jaglanej),
- 1 szkl. mąki ryżowej,
- 200 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki mielonego, złocistego siemienia lnianego,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia*,
- 3 nieduże, słodkie jabłka,
- 2 łyżki ksylitolu,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- olej i dodatkowa porcja mąki jaglanej do foremki.
Przygotowanie:
Do wody powoli dosypujemy
siemię lniane, cały czas mieszając. Odstawiamy. Mieszamy obie mąki z proszkiem
do pieczenia. Dodajemy ksylitol, olej i siemię z wodą. Miksujemy. Obrane jabłka
ścieramy na dużych oczkach tarki. Wraz z sokiem, który ewentualnie wypłynie przekładamy
do ciasta. Krótko miksujemy. Przekładamy do natłuszczonej foremki wysypanej
mąką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 ° C przez ok. 45 minut i/lub do
suchego patyczka. Wyjmujemy do wystudzenia. Smacznego!
*proszek
do pieczenia nie jest idealny przy nietolerancji histaminy, lepszy byłby creme
of tartar (ale akurat nie miałam).
Witam, czym można zatąpić mąkę ryżową? Jej również nie mogę a ciasto wygląda smakowicie. Czy np mąka gryczana da radę?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można. Ja gryki nie jem, więc nie próbowałam. I jeszcze smak... mi niezbyt odpowiada. Ale próbować i modyfikować trzeba :)
Usuń