Strony

czwartek, 4 września 2014

Bazyliowo-cytrynowy labraks z porzeczką

    Labraks, inaczej okoń morski to ryba bardzo popularna w krajach śródziemnomorskich. Pieczona w folii jest delikatna, pyszna i nie może się nie udać. Dzisiaj proponuję wersję z masełkiem bazyliowo-cytrynowy oraz sosem porzeczkowym.

pieczony labraks

pieczony labraks

pieczony labraks

Składniki:
  • 2 nieduże labraksy (oskrobane, oczyszczone, z lub bez głów),
  • 3 łyżki masła,
  • 1 garść listków świeżej bazylii,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki owoców porzeczki czerwonej,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz.
- na sos:
  • 100 g czerwonej porzeczki,
  • 2 łyżki cukru,
  • po szczypcie soli i pieprzu.

Przygotowanie:

Listki bazylii siekamy drobno i ucieramy z miękkim masłem. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 10 minut. Oczyszczone ryby (u mnie bez głów) delikatnie nacinamy z obu stron. Oprószamy solą i pieprzem z wierzchu i w środku. Przygotowanym wcześniej masłem nacieramy skórę, a pozostałą jego część wkładamy do środka ryb. Do środka dodajemy również po łyżce owoców. Zawijamy w folię aluminiową (każdą rybę osobno). Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie pieczemy w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C przez 20 minut. Następnie odkrywamy folię z wierzchu tak, żeby ryba przyrumieniła się przez kolejne ok. 10 minut. Można włączyć funkcję grilla, ale wtedy należy odpowiednio dostosować dodatkowy czas pieczenia. W międzyczasie przygotowujemy sos. Porzeczki obieramy, myjemy, osuszamy i umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 4 minuty lub do momentu, aż porzeczka puści sok, a cukier się rozpuści. Często mieszamy. Następnie miksujemy lub blendujemy, ale nie bardzo dokładnie. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu i mieszamy. Upieczoną rybę podajemy wraz z sosem oraz np. ziemniakami i sałatką. Smacznego!

1 komentarz:

  1. I love the way you prepared this! Actually, I think I have most ingredients you used so probably I'm gonna do it today !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)