Strony

środa, 7 maja 2014

Biszkoptowa rolada orzechowa z kremem cytrynowym

     Biszkoptową roladę orzechową z kremem cytrynowym wymyśliłam na imieniny – miało być smacznie, wiosennie i cytrynowo. Biszkopt wyszedł delikatny z lekko wyczuwalnymi drobinkami orzechów, a krem lekki, słodki i cytrynowy. Nikt nie narzekał – przeciwnie, już mam „zamówienie” na kolejną uroczystość rodzinną. J

rolada z kremem cytrynowy

rolada z kremem cytrynowy

rolada z kremem cytrynowy

Składniki:
  • 50 g mąki,
  • 50 g mielonych orzechów włoskich,
  • 4 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier puder do posypania ściereczki,
  • szczypta soli.

Na krem:
  • 200 ml śmietany 30 %,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny,
  • 1 łyżeczka galaretki cytrynowej,
  • 1 łyżka gorącej wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny (wyparzonej).

Opcjonalnie: cukier puder do posypania rolady.

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Powoli dodajemy cukier, ubijając. Stopniowo dodajemy też żółtka, cały czas mieszając. Powoli dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy, również miksując. Dużą blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią masę i rozsmarowujemy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez 10 – 15 minut, aż ciasto będzie rumiane. Wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na ściereczkę oprószoną pudrem, papierem do góry. Zdejmujemy papier i zwijamy ciasto wraz z „przypudrowaną” ściereczką. Tak zostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy mikserem. Dodajemy puder, mascarpone i nadal miksujemy. W wodzie z sokiem z cytryny rozpuszczamy żelatynę i galaretkę. Dodajemy do kremu i miksujemy. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy. Następnie odwijamy ciasto ze ściereczki i smarujemy kremem. Zwijamy roladę. Owijamy ją folią spożywczą lub aluminiową. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia, na kilka godzin lub na całą noc. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo pięknie wygląda ta rolada, puszysta i taka lekka.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)