Strony

niedziela, 23 lutego 2014

Faszerowana kapusta włoska (gołąbki)

      Jeśli gołąbki są z ryżem, to tu jest faszerowana kapusta. U nas w domu mówiło się właśnie faszerowana, a nazwę „gołąbki” znałam tylko ze słyszenia. J Mniejsza z nazewnictwem. Zrobiłam faszerowaną z kapustą włoską i sosem słodko-kwaśnym. Oczywiście można zrobić również sos pomidorowy, który ja osobiście bardziej lubię. Ale tym razem przygotowałam inny sos, dla tych, którzy nie mogą jeść pomidorów (lub nie lubią).

faszerowana

faszerowana

Składniki:
  • 700 g mięsa z indyka,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 3-4 szkl. bulionu,
  • sól, cukier i pieprz do smaku,
  • szczypta chili (posiekanej świeżej lub suszonej papryczki),
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • 5 listków laurowych,
  • 1 średnia kapusta włoska.



Przygotowanie:

Kapustę myjemy i obieramy z pierwszych liści. Wkładamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotujemy ok. 10 – 12 minut. Jeżeli kapusta jest bardzo duża można przekroić ją na pół. Można również gotować po kilka minut zdejmując kolejno po parę miękkich już liści. Z pojedynczych liści skrajamy grube części. Mięso mielimy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajka i bułkę tartą. Mieszamy lub wyrabiamy ręką. Mięso wykładamy na kapustę – po trochu na liść i zwijamy. Można zawinąć również w kolejny liść. Na dnie garnka układamy kilka liści, na których umieszczany gotowe faszerowane. Bulion przyprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Dodajemy chili, cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Nie podaję dokładnych ilości soli, pieprzu i cukru, gdyż zawsze doprawiam do smaku. Każdy ma przecież trochę inne upodobania smakowe. Kapustę zalewamy bulionem tak, żeby wszystko było prawie przykryte. Na wierzch można położyć pozostałe liście kapusty. Gotujemy ok. 60 minut. W trakcie gotowania można podlać dodatkowo wodą (jeśli dużo się wygotuje). Podajemy z ziemniakami. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Przepysznie wyglądają!
    Bardzo lubię i właśnie z włoską kapustą.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)