Bez glutenu, laktozy, dieta antyhistaminowa

    Przepisy na potrawy "bez" - bez glutenu (bg), bez cukru, bez laktozy, bez mąki, bez mleka itd. oraz zgodne z dietą niskohistaminową (NH). Nie jest to fanaberia, ani moda, ale w moim przypadku to konieczność. 

DIETA ANTYHISTAMINOWA - NIETOLERANCJA HISTAMINY - MOJA HISTORIA

Ciasto blondie i dieta antyhistaminowa

Tortilla bezglutenowa

Tarta z redykołką i kurkami - bezglutenowa


Zapiekanka ziemniaczana Dauphinoise z kalafiorem - bez laktozy, bez glutenu


Ciastka bananowe bezglutenowe, bez cukru, bez laktozy


Budyn jaglany kakaowo-bananowy - bez glutenu, bez laktozy, bez cukru


"Sernik" bananowy z tofu - bez cukru, bez glutenu, bez laktozy


Tarta migdałowa z truskawkami - bez glutenu, bez laktozy, bez cukru


"Sernik" jaglano-ryżowy - bez laktozy, bez glutenu, bez cukru


Bezglutenowe brownie - bez mąki, bez cukru


Biszkoptowy tort orzechowy - bez mąki, bez cukru, bez laktozy


Pasta / dżem z daktyli - zamiast cukru


Budyń z płatków jaglanych - bezglutenowy, bez laktozy, bez cukru

Quesadilla bezglutenowa

Szarlotka bezglutenowa, bez cukru

Lody sorbetowe - bez cukru, bez laktozy 

Czekoladowe batoniki z kaszą jaglaną - bez cukru

Placki z jabłkami bezglutenowe, bez cukru

Bezglutenowe naleśniki z mięsem

Odwrócone ciasto kokosowe z ananasem - bez glutenu, bez cukru, bez laktozy

Szarlotka sypana z gruszkami - bez jajek, bez cukru, bez glutenu

Bezglutenowe muffinki, bez cukru

Bezglutenowy chleb gryczany

Bezglutenowa pizza ziemniaczana

Bezglutenowy chleb do odrywania

Makaroniki daktylowe bez cukru

Banana bread bez glutenu, bez cukru

Ciasto migdałowe z gruszkami - bez glutenu, bez cukru

Pyszne chlebki kukurydziane (bez glutenu)

Florentynki - ciastka migdałowe - bez glutenu

"Serek" waniliowy z nerkowców - bez mleka, bez cukru

Mango passion z kaszy jaglanej

Tiramisu - bez glutenu, bez białego cukru, bez laktozy

Bezglutenowe pieczywo chrupkie

Pierogi bezglutenowe

Pudding z tapioki - bez cukru, bez glutenu, bez laktozy

Bezglutenowa maca ziołowa

Serek z mleka sojowego


Jogurt sojowy

Tarta z łososiem i newellą - bez glutenu, bez laktozy

Batoniki z kaszą jaglaną, bez cukru

Chleb bezglutenowy z płatkami jaglanymi

Bezglutenowy sękacz

Wegetariański smalec z fasoli

Bezglutenowy chleb na zakwasie

Bubble tea (bez laktozy)

Sernik gotowany w foremce - bez laktozy

Domowy makaron gryczany

Flatbread z rozmarynem, bez glutenu

Whoopie pies bez glutenu i laktozy

Czekoladowy keks bez mąki i cukru

Bezglutenowe naleśniki z szynką, serem i pieczarkami

Chleb gryczano-amarantusowy

Florentynki bez cukru i mąki

Ciasto w słoiku z całą pomarańczą - bez glutenu, bez cukru

Ciastka orzechowe z żurawiną - bezglutenowe

Bezglutenowe ślimaczki z bakaliami

Bezglutenowa tarta z kaszą gryczaną i grzybami

Ciasto cytrynowe bez mąki

Lemon curd bez masła i cukru

Piernik bezglutenowy

Tort węgierski bezglutenowy

Makowiec biszkoptowy


Kokosanki bez mąki i cukru


Ciasto Bounty - bez glutenu, niskosłodzone


Chleb z orzechów i kaszy gryczanej (bg)


Szarlotka bez pieczenia (bg, niskosłodzona)

Ciasto migdałowe z kremem (bez mąki pszennej, bez mleka)

Torcik migdałowo-bananowy z kulkami (bg)

Ciastka z lejka bg

Chleb pełnoziarnisty bg

Pączki hiszpańskie pieczone - light, bg

Biszkopt migdałowy z jabłkiem i daktylami - niskosłodzony, bg

Krakersy z ciecierzycy (bg)

Ciasto migdałowe z musem daktylowym (bg, niskosłodzone)

Kruche ciasto orzechowe z budyniem czekoladowym - bg, bez laktozy

Cytrynowy "sernik" jaglany, na zimno (bez laktozy)

Najlepsze jaglano-orzechowe brownie, słodzone daktylami

Ciastka z awokado – z maszynki

Jagielnik pieczony - sernik bez sera

Migdałowa zebra - babka bezglutenowa

Kukurydziane bułeczki z jabłkiem (bg)

Ciasto półkruche z owocami i galaretką (bg)

Pieczone sajgonki wegetariańskie dla alergików

Majonez z kaszy jaglanej -bez jaj

Pasztet z kaszy jaglanej

Burgery z buraków i kaszy jaglanej w wersji antyhistaminowej

Domowe mleko migdałowe

Batoniki migdałowe - dieta niskohistaminowa

Kiełabsa / pasztetowa wegetariańska

Parówki wegetariańskie, bezglutenowe

Ciasto z polentą - wegańskie, bezglutenowe

Ciasto z musem z buraków (bez cukru)

Szybkie ciasto z jabłkami, bez cukru

Tort z mlekiem kokosowym, bez cukru, bez pieczenia

Ciasto ze śliwkami - bez cukru, dieta niskohistaminowa

Kluski śląskie bez jajek z duszonymi warzywami - obiad antyhistaminowy, wege

Jabłecznik sypany bez cukru - nietolerancja histaminy (NH)


Bułki gotowane na parze, bez drożdży - pampuchy (NH)

Dżem bez cukru, janginizacja

Burgery z pieczonymi burakami i kalarepą - wege, dieta niskohistaminowa

Pizza na spodzie z brokułów - bg, NH

Klopsiki z kaszy jaglanej i cukinii, na parze, wege, bg, NH

Portugalska zupa Caldo verde NH, wege

Chlebek / ciasto jaglane z jabłkami bg, NH, wege, bez jajek, bez cukru

Sos z pieczonej dyni i papryki do makaronu, wege, NH

Pasztet ziemniaczany z cukinią / pieczeń warzywna, wege

Słodkie kulki z kaszy jaglanej – wege, bez cukru, dieta antyhistaminowa

Bułki gotowane na parze - bez drożdży, bez jajek

Torcik dyniowy bez cukru, NH

Zupa z pieczonej dyni z kluskami ziemniaczanymi, wege, bg, NH

Makaron z sosem z pieczonych buraków, wege, NH

Paprykowe risotto zapiekane w piekarniku, wege, NH

Ciastka kokosowo-jaglane bez cukru, bez jajek, bg

Gofry z surowych ziemniaków bez jajek, bg, NH

Wytrawny keks z warzywami, bez jajek, wege, NH

Pasta z czerwonej soczewicy do chleba, wege

Gofry warzywne z dipem pietruszkowym, wege, bg, NH

Risotto z puree z dyni i cukinią, NH

Szarlotka na jaglanym spodzie, bez cukru, bg, NH

Fit pizza na spodzie z ziemniaków, z dynią, bez sera, wege, bg NH

Łatwe kotlety z buraka i kaszy jaglanej - bg, NH, wege

Sos z pieczonych batatów do makaronu, wege, NH, bg

Paprykarz niedorybiony, wege, bg, NH

Pieczone klopsiki ziemniaczano-brokułowe, wege, bg, NH

Raz na zielono - zielone warzywa z kokosowym ryżem

Wegetariańska lasagne z dynią, bez laktozy, NH

Jaglane knedle z jabłkami, bg, NH

Bezglutenowe pierogi z batatami i amarantusem, wege, NH

Lahmacun – turecka pizza w wersji wege i bez glutenu 

Krem z cukinii, wege, NH 

Kopytka jaglane (2 składniki) - wege, bg, NH 

Pierożki gotowane na parze z dipem kokosowym, wege, bez glutenu, NH 

Curry z dynią piżmową – wege lub z indykiem, NH 

Pierniczki z batatami, bg, bez cukru, NH 

Wegańska ryba po grecku, NH 

Najlepszy wegański sernik kokosowy na zimno, bez cukru 

Najprostszy wegański ser żółty - bez soi, bez orzechów 

Arancini - wegańskie kulki z ryżu, pieczone, bg, NH 

Calzone – wegański pieróg bez drożdży, bg,NH 

Pieczone krokiety ziemniaczane z brokułami, wege, bg, NH

30 komentarzy:

  1. Super coś dla mnie ze względów zdrowotnych muszę zrezygnować lub mocno ograniczyć mleko,gluten,cukier.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam się :)

      Usuń
    2. Moja dieta typowo antyhistaminowa wykluczała banany i grzyby oraz wiele innych produktów, jednak nadal jestem ostrożna z rzeczami wysokohistaminowymi. Dzis po raz pierwszy po "odpoczynku" mój organizm bedzie sobie musiał z chłodnikiem buraczanym poradzić :)

      Usuń
    3. Moja zdecydowanie tez. Na stronie mam rowniez przepisy "z histamina", poniewaz gotuje nie tylko dla siebie. Natomiast sama nie robie zadnych wyjatkow i trzymam sie diety anty/niskohistaminowej bardzo scisle.

      Usuń
  2. Bez glutenu, laktozy, cukru... soi i kapustnych. Tak powinna wyglądać moja dieta. Wdzięczna jestem, że mam możliwość skorzystania z Twoich przepisów. Sama nie mam kiedy kombinować z dozwolonymi składnikami.
    Przy niedoczynności tarczycy, jeżeli chce się uniknąć przyjmowania hormonów... niestety trzeba wykluczyć z diety wiele smacznych choć niezdrowych produktów.
    Kombinuj dalej moja droga, na chwałę zdrowia wielu z nas. Świadomość, że przyczyniasz się do poleprzenia jakosci życia innych, to najleprzy wyraz wdzięczności. I do tych osób się zaliczam. Wielkie dzięki.
    Anula.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Witam ,może ja nie na temat, ale piszesz,że nie bierzesz hormonów . Ja też nie biorę tylko się suplementuję więc mam pytanie , jak ty się czujesz i jak sobie radzisz z niedoczynnością? Pozdrawiam

      Usuń
  3. Ostatnie zobaczyłam w sklepie mleko bez laktozy od Mlekovity. Cieszę się ze firma pomyślała o ludziach nie tolerujących laktozę.

    OdpowiedzUsuń
  4. To prawda... można ostrożnie zareklamować :) Mleko bez laktozy jest już w wielu sklepach dostępne i kilka innych firm też je produkuje. Są też sery żółte, śmietana, serki homogenizowane, jogurty bez laktozy. Należy jednak zauważyć, że "bez laktozy" nie znaczy, że jej tam w ogóle nie ma (tylko jest podobno mniej niż 0,01 / 0,02g) i jest/była dodana laktaza. Osoby wrażliwe jednak ostrzegam, bo ja na przykład nie mogę pić nawet takiego mleka, a nawet laktaza przyjmowana dodatkowo nie działa u mnie zadowalająco. Zresztą z mleka zwierzęcego zrezygnowałam beż żalu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie ja mam tak silną, że nawet po maśle z obniżoną ilością laktozy czy tabletce z laktozą mam ból brzucha, a co dopiero po takim mleku (wc niestety - testowałam) - jestem po badaniach genetycznych, diagnoza u alergologa potwierdzona - wina nietolerancji laktozy (za to alergię na mleko krowie mam kl 1. i tu alergolog wykluczyła, że to od tego)

      Usuń
  5. Piękne dzięki za zestawienie, postaram się jak najczęściej coś przygotowywać z listy, ale na dobry początek trzeba przetestować przepis na ciastka bezglutenowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziekuje bardzo za super Strone. Tez musialam zrezygnowac z tych wszystkich rzeczy. Lecze sie na candida (sa to grzyby) trwalo to kilka lat zanim znazlam przyczyne moich dolegliwosci, a bylo juz naprawde zle. A doktorzy bagatelizuja candida I to jest wielki blad. Polecam ksiazke " Nie Daj sie zjesc grzybom Candida" autor Andrzej Janus. Mnie ta Ksiazka przerazila, co te grzyby potrafia zrobic z naszym organizmem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz. Kandydoza to też "ciekawy temat" - w poszukiwaniu przyczyn złego samopoczucia warty wzięcia pod uwagę. Pozdrawiam.

      Usuń
  7. super strona, dzieki za przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jezu... ratujesz mi własnie życie! :) Od 2 tygodni jestem na diecie bez mleka i bez glutenu i już mam dosyć. Niestety nie mam wybory ze względów medycznych...

    Cudowne przepisy! Aż sama nie wiem od czego zacząć! :)
    Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do diety mozna sie przyzwyczic, szczegolnie jak nie ma innego wyjscia, a ja np. u siebie widze duuuza poprawe stanu zdrowia, wiec jest latwiej :) Dziekuje i rowniez pozdrawiam.

      Usuń
  9. Witam czy jest dostępna książka ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      różnego typu ksiażek z przepisami "bez" jest pewnie dużo, zależy od rodzaju nietolerancji. Ja własnej książki jeszcze się nie dorobiłam :) Pozdrawiam.

      Usuń
  10. Dziękuję za ten blog :)
    Przepisy są świetne , urozmaicają nam- bezglutenowym ludzikom życie.
    Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem pod wrażeniem różnorodności przepisów. Ja mam Haschimoto i niedoczynność tarczycy, a gluten, cukier i laktoza to mój WRÓG. Jak miło znależć sprawdzone przepisy i do tego smaczne po przygotowaniu. "Kupuję wszystko w całości".
    BRAWO i pozdrawiam Danuta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miłe słowa. Właśnie dzisiaj kolejny raz przeanalizowałam Protokół autoimmunologiczny i doszłam do wniosku, że sporo produktów pokrywa się z moją dietą antyhistaminową - może również dlatego mi ona służy (mam Graves-Bassedowa po leczeniu jodem radioaktywnym), a niektóre przepisy śmiało można polecić również przy Hashi. Polecam więc i pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  12. Mam pytanie czy w tych przepisach są produkty które nie zawierają konserwantów czyli gotowe mieszanki ? Bo ja jeszcze do tego musze unikać konserwantów dieta chorych autoimmunologicznie. Ale przepisy są super dla tak chorych jak ja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od grudnia zeszłego roku jestem na diecie antyhistaminowej, czyli między innymi: zero konserwantów, sztucznych barwników i aromatów, polepszaczy, wzmacniaczy itp. itd. - tak jem i tak gotuję, więc i przepisy podaję jedynie takie (Oczywiście na tyle, na ile można wierzyć etykietom, a ewentualne błędy w moim jadłospisie mogą się pojawić tylko nieświadomie). Wcześniej (proszę patrzeć na daty) mogą się ewentualnie zdarzyć jakieś odstępstwa od tej reguły, ale chyba niewielkie, bo zawsze starałam się "jeść przyzwoicie" :)

      Usuń
  13. Gdy ja zachorowałam na nietolerancję laktozy najbardziej obawiałam się, że nie będę mogła jeść słodkości. Teraz wiem, że nawet tę sprawę da się obejść z odpowiednimi przepisami :)
    Super pomocny blog. Zapraszam do mnie :) https://adriannadietetyk.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam Panią. Od 3 tyg zmierzam się z nietolerancja histaminy. U mnie jest to na tyle źle że puchne brak mi powietrza gardło mam jak by płynęło i żołądek boli niemiłosiernie. Do tego place czerwone które później znikają. Wszystko dzieje się w nocy. Opisywane przez panią jedzenie będzie dla mnie dużym wyzwaniem i podejmę się tego gdy będę już na siłach. Moje pytanie czy tylko ja nie mogę jeść papryki czy więcej osób nie może jej jeść. Bo w przepisach widzę dużo rzeczy z papryka. Jestem w Niemczech nie wiem jak sobie z tym wszystkim poradzę. Ba ta chwile pragnę już coś normalnego jeść. Jem tylko ten chrupiący chleb z wase i okrągly popcornowy chleb, do tego szynka z indyka i ser żółty, twarożek,piersi z kurczaka, z warzyw tylko kalafior, groszek, marchewka, cukinia. Co ja mogę pić? Bo dają tu tylko wodę i kawę. Sama przetestowałam,że jeśli po drzemie z czarnej porzeczki mi nic nie jest to kupiłam też sok. Ale,, oszczędzam,, go. Z owoców mogę tylko wiśni.pozdrawiam i dzięki za porady

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. A na jakiej podstawie zdiagnozowano nietolerancję histaminy - robiła Pani badania? Papryka należy do warzyw psiankowych, podobnie jak pomidory, których absolutnie nie wolno. Może być więc tak, że ona również szkodzi. Ja przeważnie mogę ją jeść, chociaż podczas zaostrzenia też nie mogłam (trzeba testować na "własnej skórze" różne produkty, bo co osoba, to różnie bywa). W Niemczech to akurat ma Pani szczęście - ja korzystam głównie ze stron niemieckich, gdyż tam jest dużo więcej informacji i większa wiedza na temat nietolerancji histaminy. Ser żółty jest absolutnie zakazany, z twarożkiem ostrożnie, wędliny zakazane. Nie wiem, czy wase nie ma jakiś konserwantów, dodatków itp (jeśli tak, to też nie wolno). Kalafior ostrożnie, groszek niedozwolony, indyk tylko bardzo świeży i od razu po zrobieniu (nieodgrzewany). Ja jem głównie: cukinię, marchewkę, ziemniaki, jabłka, winogrona jasne bez pestek, kaszę jaglaną, potrawy z mąki ryżowej i kukurydzianej, ryż, świeżego indyka lub cielęcinę/wołowinę (ale mięso z innych względów raczej ograniczam do 1 razu w tyg.), kukurydzę świeżą, sałatę, ogórka. Piję wodę i sok jabłkowy. Korzystam z listy produktów dozwolonych, w jęz. niemieckim: http://www.mastzellaktivierung.info/downloads/foodlist/11_FoodList_DE_alphabetisch_mitKat.pdf
      Sprawdza się ona w 99 %. Pomaga mi też olejek z czarnuszki. Niektóre źródła zalecają, żeby w początkowej fazie jeść tylko kilka produktów, a kolejne wprowadzać stopniowo i testować indywidualną tolerancję:
      http://www.food-intolerance-network.com/food-intolerances/histamine-intolerance/histamine-intolerance-hit-tolerated-foods-list.html

      Pozdrawiam i życzę zdrowia. W razie pytań proszę śmiało. :)

      Usuń
  15. Ja przez tydzien czasu przychodziłam do szpitala z powodu braku powietrza, byłam napuchnieta cała,czerwone place, żołądek bolał i gardło paliło. Dostawałam kortizon w kroplowce i przechodziło. Mówili że to alergia. Po ostatnim razie gdy kortizon nie pomógł ddali ciśnienie 200/100 stwierdzili że mam wstrząs dali mi adrenalinę. Po tygodniu obserwacji badań z krwi,kału, gastroskopi,i jej wycinków stwierdzili że mam nietolerancje histaminy. Ciągle im alarmowalam że źle się czuję jak zjem nawet pół kromki chleba. Diagnoza postawiona ale testy alergiczne powiedzieli ze nie mam szans na razie bo ciągle to mam. Po 3 tyg mordęgi wychodzę do domu. Leczenie ambulatoryjne zalecają u lekarza od skóry. Biorę tabletki na żołądek i kortizon. Niestety place czerwone zawsze przychodzą na noc i utrzymują soe do rana 10 godziny. Testy alergiczne powiedzieli ze mogę mieć dopiero jak organizm bedzoe czysty. Do pracy chodzić w takim stanie nie mogę :-(. odrzucili mi dużo jedzenia ale wychodzi na to że niezbyt dobre dostaje skoro ciągle mam to? Pani opisuje ser żółty nie - oni mówią że mogę młody grupa jeść, dają mi też wędliny jak odpisałam wyżej... Wszystko źle... Ten chleb was też źle....może pomogła by mi pani co mogę zjeść na śniadanie i kolacje bym była najedzona i jadła przede wszystkim to co mogę. Lekarze mówią mi ze musze testować. Z twgo co zauważyłam najgorzej na mnie działa mąka, drożdże, chleb, pomidor, czekolada, herbata. Pozdrawiam panią serdecznie Weronika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli najgorzej jest w nocy, to może faktycznie jakaś alergia.. roztocza, pościel, proszek do prania, jakieś kosmetyki... nie wiem... Ja objawów skórnych nie miałam zbyt dużo, tzn. kosmetyków wielu nie mogę stosować, a już szczególnie bardzo wielu szamponów do włosów nie mogę. Na mnie wymienione produkty też źle działają, a drożdże to już mega źle.
      Ja na śniadanie jem np.
      - budyń jaglany (kasza jaglana + mleko ryżowe lub kokosowe bez konserwantów, cukru, gum, zagęszczaczy itp),
      - płatki jaglane na mleku kokosowym (bez dodatków),
      - jabłka, winogrona, wiśnie,
      - wafle kukurydziane (w nie za dużych ilościach).
      - czasem jem też "nieśniadaniowe' rzeczy np. zupę lub pieczone warzywa,
      - ciastka własnej roboty,
      - szarlotkę (ciasto z mąki ryżowej, kukurydzianej),
      - kaszę jaglaną z jabłkami.
      Ja dodatkowo jeszcze nie stosuję żadnego cukru i nie smażę, ale przy samej nietolerancji histaminy można, więc polecałabym naleśniki z mąki kukurydzianej i ryżowej z owocami, placki z jabłkami, omlet, można spróbować jajka (ja nie mogę). Można ugotować lub upiec sobie kawałek indyka i pokroić jak wędlinę + sałata, ogórek. Można zrobić sałatkę z dozwolonych warzyw.
      Mój mail: domilupus@gmail.com

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)