wtorek, 12 maja 2015

Ciasto kakaowe z jabłkiem, bzem i galaretką

      Wiosna w pełni, więc czas najwyższy powrócić do jadalnych kwiatków. Należy do nich m.in. bez, tym razem u mnie jako mały dodatek do prostego, kakaowego ciasta z galaretką z soku.

ciasto z bzem

ciasto z bzem

ciasto z bzem

Składniki (foremka 18x30 cm):
  • 170 g mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki wody,
  • 8 łyżek oleju,
  • 50 g cukru,
  • 1 jabłko,
  • 1 l soku jabłkowego,
  • 6-7 łyżeczek żelatyny (lub na 1 litr wody),
  • kilka umytych i osuszonych kwiatów bzu (tylko z pewnego, czystego miejsca, nie z kwiaciarni).

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto (oprócz soku, żelatyny, jabłka i bzu) mieszamy mikserem na jednolitą masę. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem. Warstwa ciasta jest dość cienka, jeśli ktoś chciałby, żeby była wyższa, to należy użyć mniejszej foremki lub powiększyć ilość składników. Na wierzchu układamy cienkie półplasterki jabłka ze skórką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 ° C przez ok. 20 minut lub do suchego patyczka. Wyjmujemy do całkowitego wystygnięcia. Sok jabłkowy zagotowujemy, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie umieszczamy w lodówce. Czekamy aż galaretka zacznie lekko tężeć (trzeba sprawdzać). Tężejącą galaretkę przekładamy na ciasto. Posypujemy kwiatuszkami bzu (bez zielonych części). Ponownie umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia. Smacznego!

środa, 6 maja 2015

Zupa z soczewicy - wegetariańska

     Zupa - krem z soczewicy może kojarzy się bardziej zimowo, rozgrzewająco, ale w wiosenne dni też będzie dobra, szczególnie w te chłodniejsze. Tym razem przygotowałam ją bez mięsa, czyli w wersji wegetariańskiej.

zupa z soczewicy

zupa z soczewicy

zupa z soczewicy

Składniki:
  • 1 szkl. soczewicy np. zielonej,
  • 4 szkl. wody,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 1 puszka pomidorów (400 g),
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz, mielona kolendra do smaku,
  • podprażone pestki dyni i/lub słonecznika do podania.

Przygotowanie:

Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Do lekko zezłoconych dodajemy obraną i pokrojoną w półplasterki marchew. Smażymy ok. 8 minut. W garnku umieszczamy soczewicę z wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Przekładamy do garnka cebulę, marchew i czosnek. Gotujemy kolejne 5 minut. Następnie dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości wszystkich składników. Dodajemy pomidory z puszki. Przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 5 minut. Następnie miksujemy / blendujemy całość. Można dodać jeszcze trochę gorącej, przegotowanej wody, jeśli zupa byłaby za gęsta. Podajemy posypaną podprażonymi pestkami słonecznika i/lub dyni. Smacznego!

wtorek, 5 maja 2015

Ciasto półkruche z owocami i galaretką

     Ciasta z owocami i galaretką zawsze kojarzą mi się z wiosną i latem. Żeby je przywołać upiekłam dzisiaj ciasto półkruche z truskawkami i borówkami oraz z galaretką. I od razu wyszło słońce. J Ciasto lekkie, orzeźwiające, delikatne. Ciasto jest bezglutenowe, chociaż mąkę kukurydzianą z powodzeniem można zastąpić pszenną.

ciasto z galaretką

ciasto z galaretką

ciasto z galaretką

Składniki (foremka 18 x 30 cm):
- na ciasto:
  • 1 szkl. mąki kukurydzianej,
  • ½ szkl. mielonych nerkowców,
  • ½ szkl. mąki ziemniaczanej,
  • 150 g zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bg),
  • odrobina aromatu waniliowego.

- owoce i galaretka:
  • 500 g ulubionych, miękkich owoców (u mnie truskawki i borówki) – mogą być również mrożone,
  • 500 ml soku owocowego,
  • 200 ml wody,
  • 1 galaretka truskawkowa (na 500 ml wody),
  • 1 galaretka jagodowa (na 375 ml wody),
  • 1 łyżeczka żelatyny (jeśli używamy owoców mrożonych).

Przygotowanie:

Mąki i nerkowce wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone masło. Chwilę mieszamy nożem. Dodajemy aromat, proszek do pieczenia, cukier puder, jajko, żółtko i krótko zagniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy w folię i umieszczamy w zamrażalce na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm i wylepiamy nim dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy dziurki widelcem w kilku miejscach. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez ok. 15 minut lub do lekkiego przyrumienienia się. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Zagotowujemy sok oraz wodę. Wsypujemy galaretki i żelatynę (opcjonalnie). Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie wstawiamy do lodówki i trzymamy aż galaretka zacznie tężeć. Umyte owoce układamy na cieście. Zalewamy tężejącą galaretką. Umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia galaretki. Smacznego!